hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Matolcsy strukturális reformprogramja 900 milliárdra rúg

Nagyjából az előre beharangozott összetevőket tartalmazza a kormány ma bemutatandó strukturális reformprogramja – értesült a HVG fideszes körökből. Az Index úgy tudja, a Fidesz- és a KDNP-frakció tgajai hétfő este ismerték meg a csomag részleteit. A Hírszerző azt írja, Orbán szerint a Fidesznek azt kell kommunikálnia, hogy az államadósság és a szocialisták miatt van bajban az ország.

A HVG és az Index is azt írja, a tervek szerint  a csomag jövőre 550 milliárd forinttal, 2013-ban és 2014-ben 902-902 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyensúlyát.

Három év, 2354 milliárd – ez a Matolcsy-csomag

"Első hallásra impozánsnak tűnik a három évre 2354 milliárdos egyenlegjavítást jelentő csomag, ám a képet árnyalja, hogy ennek majdnem negyede nem érdemi reformokból, hanem az államosított nyugdíjvagyon felhasználásából származik. A kiszivárgott információk alapján megszűnhet a korengedményes nyugdíj, csökkenhet a tanköteles korhatár és a nyugdíj, drágulhatnak a gyógyszerek." - írja az Index.

A kiszivárgott számok szerint a strukturális reformok a korábban beharangozott területeket érintik (tömegközlekedés, nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások, munkanélküliségi ellátórrendszer, gyógyszerkassza), illetve az államadósság jelentős levágását eredményezik. Látszólag úgy tűnik, hogy a kiigazítás nagyobb méretű lesz, mint azt az eddigi kommunikáció alapján sejteni lehetett, ám ennek egy nagy tétel az oka, a nyugdíjvagyonból deficitcsökkentésre felhasznált 530 milliárd forint.

A gyógyszerkassza állami támogatását a következő három évben 83, 120, 120 milliárddal nyesik meg, a felsőoktatásból 12, 38, 38 milliárdot vonnak el. Ez utóbbi intézkedés feltehetően elsősorban a hallgatók számának csökkentésével valósul meg, míg utóbbit a gyógyszergyártók befizetéseinek növelésével, ami elkerülhetetlenül a gyógyszerek árának emelkedéséhez vezethet.

Nincs többé titok, Matolcsy strukturális reformprogramja 900 milliárdra rúg!

"A kormány valóban hadat üzent az államadósságnak, még akkor is, ha erre főleg a korábbi években felhalmozott magánpénztári vagyont használja fel. Az államadósságot a GDP 65-70 százalékára óhajtja leszorítani, amire a kasszák vagyonának 63 százalékát szánja. Ebből máris kiderül, hogy amennyiben a teljes összeget erre fordítaná, megcélozhatná akár a 60 százalékos maastrichti limitet is. Ráadásul az utóbbi megoldást jobban tolerálná a piac, mint a mostanit, amikor a teljes vagyon egy részét nyugdíjakra, folyó kiadásokra költi el." - fogalmaz a HVG

A lap szerint a reformprogram révén 2012 és 2014 között a foglalkoztatási politika eredményeként 195, 213, 213 milliárddal javul a szaldó, feltehetően megtakarításokat is beleértve, a nyugdíjrendszer további reformja az egymást követő években 99, 129, 129 milliárdos javulást hozhat. Nem a legjobb hír ez a nyugdíjba készülőknek és a felülvizsgálandó rokkantnyugdíjasoknak, főleg, ha teljesül Orbán Viktor vágyálma: nyugdíjat csak a nyugdíjjárulékból fizetnek ki.

A közösségi közlekedésen 45, 60, 60 milliárdot akar megspórolni az állam; a Bajnai-kormánynak 50 milliárd sem jött össze. A felsőoktatás 12, 38, 38 milliárddal javítja a mérleget. A reáltudományos és műszaki diplomások nemzetközi méretekben is csekély aránya azonban növekedni fog.

A gyógyszerkassza állami támogatását 83, 120, 120 milliárddal nyesik meg, ami a gyógyszergyártó cégek befizetéseinek kegyetlen növelésével érhető csak el: az eddigi 12 százalékos rabbat feltehetően 18 százalékra nő, és az orvoslátogatói "adót" is 50 százalékkal emelik. A gyógyszerek elkerülhetetlenül megdrágulnak, bár ennek megakadályozására a kormánypárti képviselők nyilván újabb vizsgálódásokat és szankciókat helyeznek kilátásba. A döntés egyenértékű a versenyképes honi gyógyszergyártás legyalulásával. Változik az önkormányzati finanszírozás is, egyebek mellett várhatóan azzal, hogy az állam egyre több kórházat, iskolát vesz át.

Orbán elárulta a csomagot: megnyirbálják a kedvezményeket, csökkentik a bérpótló juttatásokat

"Egységet kért Orbán Viktor a Fidesz-frakciótól, mielőtt ismertette volna velük csomagját, amely a Széll Kálmán nevet kapta. Lecsökkentenék a bérpótló juttatások időtartamát, megszüntetnék a korkedvezményes nyugdíjakat, leszállítják a tankötelezettséget 15 évre. Orbán szerint a Fidesznek azt kell kommunikálnia, hogy az államadósság és a szocialisták miatt van bajban az ország." - írja a Hírszerző.

Hosszú órákra rendezkedett be a Fidesz frakciója, még pizzákat is hozzatak a képviselőknek, mivel az este 7 órakor kezdődő ülésen ismertették előttük az Orbán-csomag részleteit. A nyilvánosságot Matolcsy György és Navracsics Tibor kedden délelőtt 11 órakor tájékoztatja az úgynevezett Széll Kálmán Tervről, ami fideszes források szerint egy újabb, 26 pontos akcióterv lesz.

A frakcióülésre igyekvő politikusok csak egyben voltak biztosak, hogy a srukturális reformok a tömegközlekedést, a nyugdíjakat, a munkanélküliségi ellátórrendszert, a gyógyszerkasszát, az oktatást és a közösségi közlekedést fogják érinteni.

A frakcióhoz először Navracsics Tibor szólt, mint mondta, nagyon nehéz idők jönnek, ezért egységben kell politizálni. Arra kérte a képviselőket, hogy semmiképpen se politizáljanak a kormánnyal szemben. Ezután Orbán Viktor ismertette a csomag részleteit, igaz, több részletről úgy nyilatkozott, "majd holnap kiderül".

Teljesen átalakítják a rokkantnyugdíjazási rendszert. A jövőben megyei hivatalok fogják felülvizsgálni a rokkantnyugdíjasokat, ám annak, akinek csak néhány éve van a nyugdíjkorhatár eléréséig, nem kerül veszélybe a rokkantnyugdíja.

A nyugdíjrendszerről szólva azt mondta, "egy nyugdíjkorhatár van". Ez azt jelenti a jelenlévő fideszes források szerint, hogy leszámolnak a korkedvezményes nyugdíjakkal, a hivatalos nyugdíjkorhatár előtt senki sem mehet nyugdíjba. Ez alól a nők 40 év munkaviszony utáni kedvezménye az egyetlen kivétel. A legnagyobb felháborodás a rendőröknél, tűzoltóknál lehet, itt a kormányfő is nagy ellenállásra számít.

(forrás: Index, HVG, Hírszerző)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés