hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Maszkba integrálható platform az életjelek nyomon követéséhez

Napjainkban, főleg az egészségügy területén már egyre többször hallani olyan munkakörökről, ahol a dolgozóknak egyhuzamban akár 12 órát is maszkban kell eltölteniük, ami természetesen esetenként súlyosan megterhelheti a szervezetüket. Az illinois-i Northwestern Egyetem tudósai, éppen ezért kifejlesztettek egy olyan, a maszk belsejére applikálható eszközt, amely képes folyamatosan figyelemmel kísérni az ilyen szakmákban robotoló emberek életjeleit.

Maga a platform nagyjából akkora, mint egy amerikai negyeddolláros, és egy mágnessel lehet rögzíteni a maszkok belsejéhez.

Jóllehet, a szerkezetet alapvetően egy akkumulátor működteti, az emberi mozgást, a környezeti megvilágítást, illetve a felhasználó leheletének hőjét és erejét energiává konvertálva különböző fedélzeti rendszerekkel a készülék üzemideje meghosszabbítható.

Forrás: Northwestern Egyetem

A FaceBit egyik legfontosabb képessége, hogy detektálni tudja a maszkviselők leheletének erejét, és így akár a légzésszámukat is képes kikalkulálni. Mind ezen felül az eszköz az egyes szívveréseket kísérő apró fejmozgások észlelésével még a felhasználó pulzusát is meg tudja mérni. Végül, de nem utolsó sorban, a platform „észreveszi”, ha a szigetelésben kialakult hézagok miatt a maszk ellenállása a kilehelt levegővel szemben hirtelen megzuhan, vagyis az eszköz pillanatnyilag nem nyújt kellő biztonságot a fertőzések ellen.

Mindezeket az adatokat a rendszer Bluetooth-on keresztül egy okostelefonos kísérő alkalmazásba továbbítja, amely figyelmezteti a felhasználót, ha túl nagy stressznek van kitéve, túl kimerült, illetve, ha a maszkját meg kell igazítania vagy le kell cserélnie.

Forrás: Northwestern Egyetem

Bár a szakemberek a FaceBitet már valós egészségügyi környezetben is tesztelték, a platform hivatalos engedélyeztetéséhez további klinikai vizsgálatokra még mindenképpen szükség lesz.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink