hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Másutt is liberalizálnak

Wellness-drogisták Ausztriában
Ausztriában gyógyszert csak patikában árusítanak. Azokban a térségekben, ahol nincs gyógyszertár, a körzeti orvosok saját házi patikájukból látják el pácienseiket. Ezeket azonban a tervek szerint tíz éven belül megszüntetik. A drogériákban csak gyógyhatású készítmények kaphatók; terméklistájukon jelenleg 256 szer található.
Ausztriában 12 ezer engedélyezett gyógyszer van forgalomban, közülük 9700 receptköteles. A nyitott polcokon elsősorban vitaminkészítmények, kanalas köhögéscsillapítók, gyógyhatású cukorkák, emésztést elősegítő tabletták, élelmiszer-kiegészítők találhatók. A drogériahálózatok – közülük is a legagresszívebben terjeszkedő Drogeriemarkt – már régebben szemet vetett a 2300 nem receptköteles gyógyszerre, s szeretné velük kiegészíteni a jelenleg engedélyezett szerek listáját. Azzal érvelnek, hogy 300 üzletből álló ausztriai hálózatuk jobban biztosítaná a lakosság ellátását, s a szinergiahatás 20–30 százalékos árcsökkentést tenne lehetővé. A patikák ellenérvére, miszerint az ellenőrizhetetlen gyógyszerönkiszolgálás felelőtlenség, terveket dolgoztak ki: a megfázást, hasmenést gyógyító egyszerűbb szerek árusítására kiképeznék az eladókat, sőt új szakképzettséget jegyeztetnének be a gazdasági minisztériumnál. Ezek a vizsgázott „wellness-drogisták” segítenék a DM-ben a recept nélküli gyógyszerek vásárlóit.
Ám az Osztrák Gyógyszerészkamara ellenáll, emiatt a lista bővítéséről egyelőre még csak tárgyalásokat sem folytatnak. A kamara elnöke egyebek között arra hivatkozik, hogy az Egyesült Államokban 15 ezren halnak meg évente az így beszerzett gyógyszerek mellékhatásai következtében, s Ausztriában is több ezren szorulnak majd orvosi kezelésre, milliós kiadást okozva az egészségügynek. Másrészt egyáltalán nem kívánatos az ausztriai gyógyszerfogyasztás növekedése, és a könnyebben beszerezhető szerek vásárlása kétségkívül ide vezetne. Az elnök aggályosnak tartja a konkurenciát: a gyógyszertárakat egyébként is sújtja az árréscsökkentés, ami ugyan az egészségpénztáraknak tavaly 45 millió euró megtakarítást hozott, de a patikák nyereségének rovására. (Az egészségbiztosítási pénztárak gyógyszerkiadásait mérséklő másik tétel az ipartól beszedett, évi 24 millió eurót jelentő kötelező szolidaritási hozzájárulás.) A megszorítások miatt 170 ausztriai patika – az 1190 közül csaknem minden hetedik – csak a kamarai segítségnek köszönhetően kerüli el a csődöt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
SZÁSZI JÚLIA (BÉCS)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés