hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Másfél milliós fizetés a nagy kórházakban

Március végéig írják ki azokat a pályázatokat, amelyekkel lecserélik vagy megújítják az összes fővárosi és megyei kórház igazgatóját és gazdasági igazgatóját – emlékeztet az Index.

Az új kórházvezetőktől egyértelműen azt várják, hogy szigorúan gazdálkodjanak, és öncsonkításra is képesek legyenek, azaz a jól működő térségi, országos egészségügyi rendszer érdekében le tudjanak mondani egy-egy osztályról. Irányadó lesz, milyen adósságot halmozott fel az intézmény és ez mennyiben múlt a menedzsment rossz döntésein – írja az Index, amely szerint az egészségügyben a kórházigazgatók és gazdasági igazgatók viszonylag jól fizetettnek számítanak. Bérezésük – eddig legalábbis – a kórház méretétől és ágyszámától függött. A kisebb kórházak vezetői bruttó 700-800 ezer forint körül keresnek, de a legnagyobb intézmények vezetőinek fizetése bőven meghaladja az egymillió forintot.

Budapesten az Egyesített Szent István és Szent László kórház, a János-kórház és a Péterfy számít a legnagyobbnak. Ezeknek az intézményeknek a vezetői 1,5 millió forint körül keresnek. Egy orvos érdekképviseleti körökből lapunk birtokába került kimutatás szerint egymillió forint fölött keres a Szent Imre, a Jahn Ferenc, a Károlyi Sándor, az Uzsoki, a Bajcsy-Zsilinszky kórház igazgatója is.

Méretében megközelíti a legnagyobb fővárosi kórházakat több megyei intézmény, így Miskolc, Székesfehérvár, Győr, Gyula vagy Debrecen kórháza. Az országban a legnagyobb kórház egyébként nem Budapesten van, hanem Nyíregyházán. Ott a megyei Egészségügyi Holdingban egyesült a nyíregyházi, a mátészalkai, a fehérgyarmati és a nagykállói egészségügyi intézmény – emlékeztet a lap.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink