hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Már nem mellékes a mellékes

Központi téma lett a paraszolvencia

Válaszolt az egészségügyi miniszter hálapénzügyben írt levelére Király László György. Az APEH-elnöke kitért arra, hogy az orvosoknak ugyan nem kell külön hálapénzügyi adóellenőrzésekre számítaniuk, ám a szokásos vizsgálat keretében az APEH utánajár annak, rendesen adóznak-e a mellékes bevétel után. Az adóhatóság azt is vizsgálja majd, hogy a bevallott jövedelem arányban áll-e az érintett orvos vagyongyarapodásával. Kökény Mihályt eredetileg a halapenz.hu internetes oldal miatt kirobbant vita késztette arra, hogy levelet írjon az adóhatóságnak. Kökény az APEH-en kívül az ügyészséget és az orvosi kamarát is megkereste az ügyben. Előbbi még nem válaszolt, az orvosi kamara elnöksége viszont már állást foglalt. Szerintük nincs alapja annak, hogy etikai vizsgálatot indítsanak a honlapon megnevezett orvosok ellen. A kamara ugyan bűncselekménynek tartja, ha valaki előre kér pénzt betegétől, ám az utólagos ajándék elfogadását nem tartja etikátlannak.

Az ügyészségi és kamarai megkeresésen túl a szaktárca a hálapénz visszaszorítása érdekében intézkedési tervet készített. A hat pontból álló program első fejezetében a szaktárca rögzíti, hogy a kórházi kezelőorvos megválasztásának joga nem feltétel nélkül és térítésmentesen jár, s azt javasolja, hogy a betegek egészségszámláról vagy közvetlen hozzájárulással legálisan fizessenek az intézmények számlájára, ha saját maguk akarnak orvost választani A második szakasz az etikai szabályozást tartalmazza. Ebben a minisztérium kéri a Magyar Orvosi Kamarát, hogy a társadalmi igényekre tekintettel nézze át újra a hálapénzzel kapcsolatos etikai véleményét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés