Már jelenlegi koncentrációjukban is ártalmasak a mikroműanyagok az emberi egészségre
A University of Hull kutatócsoportja a Journal of Hazardous Materials folyóiratban megjelent cikkében számolt be új vizsgálatának eredményeiről, melyben toxikológiai és ökológiai vizsgálatok összehasonlításával állapították meg, hogy a jelenleg az élelmiszereinkbe kerülő mikroműanyagok milyen káros hatásokat okozhatnak az emberi szervezetre nézve a már most jelen lévő koncentrációban.
Az emelt dózisokkal lefolytatott toxikológiai vizsgálatokban a mikroműanyagok lehetséges káros hatásait öt csoportba osztották a kutatók: citotoxicitás, immunválaszok kiváltása, sejtmembránokra gyakorolt hatás, oxidatív stressz kiváltása és genotoxicitás. A mostani vizsgálat eredményei szerint a már megfigyelhető szint az első négy kategóriába sorolható hatások kiváltására már képes lehet. A vizsgálat eredményeit két alapvető bizonytalansági tényező befolyásolja. Az egyik, hogy egyelőre nem ismert, hogyan távoznak a szervezetből a mikroműanyagok. A másik a megemésztett, béltraktusba került mikroműanyagok alakja, mivel a szabálytalan alakúak sokkal veszélyesebbek az emberi egészségre, ám a toxikológiai vizsgálatokat mindezidáig gömbölyűekkel végezték.