hirdetés
hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.
hirdetés

Már a közkedvelt fájdalomcsillapító helyettesítője is hiánycikk

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapja szerint mindkét fájdalomcsillapító forgalmazása azért szünetel, mert a gyógyszerek egyik hatóanyagát, a koffeint nem az eddigi beszállító, hanem más gyártja majd - írja a HVG.

Már nemcsak az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítót, a Quarelint, hanem a helyettesítőjét, az Algopyrin Complexet sem lehet kapni. Az OGYI honlapján a termékhiánylistán február közepén még csak a Quarelin szerepelt, amelynek forgalmazását a gyártója május végéig függesztette fel. De már ott van a listán az Algopyrin Complex is, amelyet vény ellenében hivatalosan az előbbi helyett lehetett volna kapni a patikákban, azonban június végéig ezt sem lehet venni.

Szabó Franciska, az OGYI szakreferense a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta: május 31-ig a Quarelin tízes és húszas kiszerelését egyaránt felfüggesztette a gyártó, és júniustól is csak húszast árulják a patikák, mert a tízes megszűnik. A szakember akkor azt ajánlotta: az átmeneti időszakban a betegek a receptre kapható Quarelin helyett, vény ellenében Algopyrin Complex tablettát kaphatnak, amelynek hatóanyagai mindenben megegyeznek a jelenleg hiányzó fájdalomcsillapítóéval.

Amióta az Algopyrin Complexet sem lehet kapni, hivatalosan nincs mivel helyettesíteni a népszerű magyar fájdalomcsillapítót.

A teljes cikk a HVG oldalán olvasható.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés