2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Már 26 millió cukorbeteg van az Egyesült Államokban

Már megközelíti a 26 milliót a cukorbetegek száma az Egyesült Államokban, az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) legfrissebb adatai szerint az elmúlt két évben 10 százalékkal nőtt a diabéteszben szenvedők aránya.

A betegek nagy többségét, 90-95 százalékot a 2-es típusú cukorbetegek teszik ki, ebben az esetben a szervezet elveszti azt a képességét, hogy a hasnyálmirigy által termelt inzulint megfelelően használja. Mivel e hormon feladata, hogy az élelemből származó glükóz lebontását szabályozza, ezért a probléma első jele a vércukorszint kedvezőtlen megváltozása.

A betegség kialakulása összefügg a rossz étrenddel és a kevés mozgással. A kialakuló magas vércukorszint károsítja a szemet, a vesét, az idegeket, a szívet és az artériákat is, és a betegség növeli a szívbetegségek az az agyi érkatasztrófa kockázatát.

Két év alatt kétmillió új beteg csak Amerikában

2008-ban az amerikai lakosság 7,8 százaléka, 23,6 millió ember volt cukorbeteg, és 57 millió felnőttet tartottak nyilván mint cukorbetegség előtti állapotban lévőt, akinek az átlagnál már magasabb volt a vércukorszintje. Azóta a cukorbetegek száma 26 millióra nőtt, és 79 millióra a betegség előtti állapotban lévőké - tájékoztatott szerdai közleményében a CDC.

A húsz év fölötti amerikai lakosság 35 százaléka van a betegség előtti állapotban . A CDC becslése szerint a cukorbeteg amerikaiak 27 százaléka, hétmillió ember nincs tudatában a betegségnek.

Ha a jelenlegi növekedési arány folytatódik, minden harmadik amerikaiból egy diabéteszes lehet 2050-re - figyelmeztetett már korábban a központ.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink