hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Majd a háziorvosok...

Noha az ÁNTSZ szerint a háziorvosok adnak tájékoztatást a betegeknek arról, ezentúl hol kapják meg szükséges ellátásukat, egyelőre még az alapellátó orvosok sem tudják, hová irányítsák az embereket – írja a Népszava.

Egyelőre csak a kórházak vezetői tudják, két hét múlva hogyan alakul át intézményük működése, hiszen az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) a héten, több mint 2 hónapos késéssel kipostázta az utasító határozatokat arról, hogy július 1-től milyen struktúrában, hány ággyal, milyen területi ellátási kötelezettséggel kell dolgozniuk, magyarán hogy mely településről illetve településrészről lesz köteles a betegeket fogadni egy adott intézmény – emlékeztet a lap.

A Népszava információi szerint az intézmények arról nem kaptak tájékoztatást, hogy hová irányítsák át korábbi betegeiket azokról az osztályokról, amelyeket most megszüntet az Orbán-kormány. Nem tudják azt sem, megkapják-e a betegeket jövőben fogadó kórházak az ellátáshoz szükséges ágykapacitásokat, így átveszik-e a stábot.

Azaz továbbra is teljesen bizonytalan a sorsa több ezer egészségügyi dolgozónak, ahogy a lakosság ellátásának is. Az OTH közleményében mindössze annyi szerepelt: "a betegek számára a legfontosabb, hogy elsősorban továbbra is háziorvosukat kell felkeresniük, a beutalási rendet ismerve szükség esetén ők fogják pácienseiket a megfelelő intézménybe irányítani". Noha a népegészségügyi szolgálat szerint a háziorvosok országszerte felkészülten várják a lakosságot, a név nélkül megkérdezett alapellátó orvosok egyike sem tudott információval szolgálni ezekről a változásokról, és nyilvánvalóan a betegek sem tudhatnak arról semmit, hogy alig két hét múlva hova fordulhatnak majd panaszaikkal, főként ha az sürgős.

Annyi azonban már biztos, hogy nemcsak máshol, hanem kevesebb helyen is juthatnak ellátáshoz a betegek az új rendszerben, hiszen az átalakítás szinte mindenhol ágyszám-csökkentéssel jár, ráadásul három ellátási szintet is meghatároztak a kórházaknak, amely szintén szűkíti az intézményekben elérhető orvosi beavatkozások körét.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink