2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Magyarországon nem valószínű a kolera elterjedése

A kolera ugyan megjelenhet Magyarországon, de a betegség terjedéséhez nincsenek meg a feltételek. Haitin több mint kétezer áldozata van a kolerának.

Kapcsolódó cikkek

A kolera ugyan megjelenhet Magyarországon, de a betegség terjedéséhez nincsenek meg a feltételek - mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

A szakember emlékeztetett arra, hogy Haitin a természeti katasztrófa után sátortáborokba kényszerült emberek között ütötte fel fejét a betegség, ott, ahol amúgy sincs vezetékes ivóvíz és korszerű szennyvízelvezetés, de az élelmiszerellátás és -kezelés sem megfelelő. A bél- és gyomorfertőzés, jelen esetben a kolera kialakulásához így "ideálisak" a feltételek, amely betegség legtöbbször az emberi széklettel szennyezett ivóvíz és élelmiszer útján terjed.

Magyarországon - ahol kiépített és "zártláncú" az ivóvíz- és szennyvízhálózat és magas a higiénés kultúra - kevés az esélye, hogy a behurcolt betegségből járvány alakuljon ki - tette hozzá. A szakember úgy látja, itthon azért sem kell tartani a kolera megjelenésétől, mert bár a betegség komoly tünetekkel jár, lappangási ideje kevés, így az a valószínű, hogy aki egy távoli országban megbetegszik, az ott is esik át a betegségen.

Magyarországon a kolera megbetegedést azonnal jelenteni kell az ÁNTSZ-nek. Védőoltás létezik a betegség ellen, de a szakember szerint az oltás nem nyújt teljes biztonságot. A betegség gyógyítható, a már kolerás beteg azonban kórházi ápolást igényel, ahol elkülönítve kezelik és pótolják a súlyos folyadékveszteséget nagy mennyiségű infúzió formájában.

Európába és így Magyarországra sem jellemző a betegség behurcolása, Ócsai Lajos nem tud arról, hogy az utóbbi évtizedekben akár megbetegedést, akár halált okozott volna a kórokozó.

A kolerára (vibrio cholerae) jellemző a nagy mennyiségű, gyakori, rizslészerű széklet ürítése. Ennek következtében a beteg gyorsan kiszárad, melynek jellemző tünete a beesett arc, a vérnyomás csökkenése, szapora a pulzus. A jelentős víz- és sóvesztés heves szomjúsággal, izomgörcsökkel, gyengeséggel és elenyésző vizelettermelődéssel járó súlyos kiszáradáshoz vezet. Kellő folyadék-, cukor- és sópótlás nélkül keringési elégtelenség alakul ki, a vérmennyiség csökkenése és a sók töménységének növekedése veseelégtelenséghez, sokkhoz, kómához végső soron a beteg halálához vezethet.

Kolera Haitin: 2000 halálos áldozat, 90 ezer megbetegedés

Október derekán történt megjelenése óta több mint kétezer áldozatot követelt a kolerajárvány Haitin, és a hatóságok csaknem 90 ezer megbetegedést regisztráltak - derült ki az egészségügyi minisztérium hétfőn közzétett legfrissebb veszteségmérlegéből.

A járvány kitörése óta Haitin összesen 2013-an haltak meg kolerában, miközben a járvány nem mutatja a lassulás jeleit. Eddig már 88 789 megbetegedést regisztráltak Amerika legszegényebb országában.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi fiókszervezete - szerint a következő egy évben akár 400 ezerre is nőhet a járványban megbetegedettek száma.

Duvelson Angello, Grande Anse megye tiszti főorvosa közölte, hogy jelentős számú haláleset történt azokban a közösségekben, amelyek a boszorkánysághoz társítják a betegséget. "Az emberek azt gondolják, hogy ez egy természetfeletti betegség, és ezért nem követik az orvosi utasításokat, inkább kuruzslókhoz fordulnak, akik maguk is fertőzöttek" - mondta.

Az utóbbi napokban 14 embert lincseltek meg feldühödött helybeliek, mert azt hitték róluk, hogy ők terjesztik varázslattal a járványt.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár múlt pénteken a világszervezet közgyűlésén azt mondta, hogy Haitin dolgozó ENSZ-szakértők szerint a számbavétel nehézségei miatt a veszteségmérleg a hivatalosan közzétettnek a duplája lehet. Haitin sürgős szükség van újabb, a kolerát kezelni tudó egészségügyi központokra, s ezekben további 350 orvosra, 2000 ápolóra, illetve 2200 kisegítőre - mondta Ban Ki Mun, további adakozásra szólítva fel a világ országait. Az ENSZ 164 millió dollárt kért a járvány megfékezésére, de a főtitkár szerint annak eddig csak a 20 százaléka gyűlt össze.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink