hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Magyarország és az euró

Igen kezdeti stádium

Az Európai Bizottság (EB) legfrissebb értékelése szerint az Európai Unióhoz legutóbb csatlakozott államok közül Magyarország az egyik legkevésbé felkészült az euró bevezetésére. Brüsszelben úgy látják, még azok az országok is lemaradtak, amelyek már 2007-ben áttérnének a közös pénzre.

Az Európai Unió fizetőeszközének bevezetése a tíz új tagállam – és a jövőben bármely új tagország – számára nem választható lehetőség, hanem vállalt kötelezettség. Az „új” tagállamok csatlakozási szerződése rögzítette, hogy amint teljesítik a maastrichti feltételeket, be kell lépniük a Gazdasági és Monetáris Unióba (EMU). A tízek – Varsó kivételével – menetrendet tűztek ki az euró bevezetésére, ám már a céldátum előtt két évvel meg kell felelniük a kritériumoknak. (Mint ismeretes, Magyarország 2010-re vállalta az euró bevezetését.)    A jogi és a makrogazdasági feltételek megteremtése mellett minden aspiránsnak részletekre kiterjedő tervet kell készítenie a pénzcsere gyakorlati lebonyolításáról. A közös pénznem 2007-es bevezetését vállaló országok közül viszonylag jól áll Szlovénia, de Litvániában és Észtországban a zökkenőmentes átálláshoz a már elfogadott nemzeti program következetesebb és feszesebb megvalósítására van szükség. A 2008-at megcélzó Máltán, Lettországban és Cipruson még éppen hogy csak megkeződött a felkészülés, míg a többi „új” tagállam – Szlovákia kivételével – nagyon kezdeti stádiumban van – fogalmazott a Bizottság. Lengyelország az egyetlen, amely nem állapított meg céldátumot, sőt, egyes lengyel politikusok népszavazás kiírását követelik a kérdésről.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
GORDON TAMÁS (BRÜSSZEL)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés