hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Magyar siker is

A Titán titkai

 A Titán a Naprendszer második holdja, amelyen ember alkotta szerkezet landolt. A következő négy évben még negyvennégyszer közelíti meg a Szaturnusz holdját a Cassini űrszonda, amelyről tavaly decemberben vált le a január 14-én holdat ért Huygens. A Huygens űrszonda németországi, darmstadti irányítóközpontjában kitörő örömmel fogadták a mérnökök a Titánról érkező jeleket. A sikerben az MTA Részecske és Magfizikai Kutatóintézetének munkatársai is osztoznak.

 A 20. század utolsó óriási űrszondája, a közel hat tonna tömegű Cassini–Huygens 1997 októberének közepén indult el, hogy „alig” hét év alatt, 2004-ben elérje fő célját, a Szaturnuszt és sűrű légkörrel rendelkező holdját, a Titánt. A Naprendszer második legnagyobb holdjáról korábban azt tudtuk, hogy atmoszférája több mint 90 százalékban nitrogénből áll. Nem kevésbé érdekes a felszíne: az infravörös tartományban végzett mérések szerint egy részét folyékony, metánból és etánból álló óceán borítja. Számottevő nagyságú a bolygó szárazföldje. Ennél többet azonban a Huygens leszállásáig nem tudtunk, ugyanis a földinél másfélszer sűrűbb légkörén nem lehet keresztül látni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÖTVÖS IMRE ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés