hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Magyar kutatók megtalálták a negatív élmények feldolgozásában kulcsszerepet játszó idegsejteket

Magyar neurobiológusok azonosították azokat az idegsejteket, amelyek kulcsszerepet játszanak abban, hogy az emlősök képesek legyenek tanulni az őket ért negatív élményekből – és közben arra jutottak, hogy ez a tanulási folyamat sem működik figyelem nélkül. A Qubit cikke.

A pénteken a Nature Communications folyóiratban közzétett kutatásban Hangya Balázs, a HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Rendszer-Neurobiológia Kutatócsoportjának vezetője és kollégái a bazális előagynak nevezett, evolúciósan ősi agyterületet vizsgálták. Ennek fő jelentőségét az idegtudományban az adja, hogy egyik fő sejttípusa, a kolinerg sejtek az Alzheimer-kórban, valamint a természetes öregedési folyamat során is jelentős számban halnak el. Az agyterület elülső részén a mediális szeptum helyezkedik el, amivel a neurobiológusok két munkájukban is foglalkoztak.

2022-ben megállapították, hogy a mediális szeptum egyes sejtjei az összehangolódó ingaórákhoz hasonlóan a Huygens-szinkronizáció révén hozzák létre az epizodikus emléknyomok megformálásában és tárolásában résztvevő hippokampusz théta agyhullámait. Tavaly pedig azt tárták fel, hogy az agyterület hasonló sejtjei fontos szerepet játszanak a hippokampusz egyik, a thétánál gyorsabb agyhullámának, az emlékek tárolásához és előhívásához lényeges gamma oszcillációnak a vezérlésében, írja a lap.

A vizsgált aktivitásért mindkét esetben ugyanahhoz az altípushoz tartozó, úgynevezett parvalbumin-pozitív GABAerg sejtek feleltek. A GABAerg sejtek az agy fő gátlósejttípusát adják, a bazális előagyban szintén megtalálható glutamáterg sejtek a fő serkentősejt-típusát, a már említett kolinerg sejtek pedig ezeknél egzotikusabbak, és különböző funkciókra képesek – magyarázta Hangya. A korábbiakkal ellentétben a parvalbuminnak nevezett, kalcium-jelátvitelben résztvevő fehérjét kifejező GABAerg sejteket (BFPVNs) nem a mediális szeptumban, hanem a bazális előagy egy hátulsó régiójában, a Broca-féle diagonális kötegben vizsgálták.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink