hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Magyar-észt együttműködés növelheti a digitalizáció szerepét az orvoslásban

Kétoldalú szándéknyilatkozat született állami, egyetemi és vállalati szereplők bevonásával a mesterséges intelligencia egészségügyi célú fejlesztéséről, alkalmazásáról. Az együttműködés nemzetközi szinten is kiemelkedő, 21. századi példát mutathat arra, hogy az orvoslásban felhasznált adat életeket menthet.

A különböző tudományágak sikeres összekapcsolásával jelentősen nőhet az egészséggazdaság és az egészségügyi ellátórendszer hatékonysága, az ágazati innováció az általános gazdasági élénkülést is elősegíti. A Semmelweis Egyetem a Tématerületi Kiválósági Program keretében 1,7 milliárd forintos támogatást kapott különböző kutatási területekre, ebből közel 240 millió forintot fordítanak a mesterséges intelligencia alapú vastagbélrák-szűrő és mammográfiai algoritmusok kifejlesztésére. Az egészségügyi szakemberek munkájának megkönnyítése érdekében az Eötvös Loránd Tudományegyetem közreműködésével zajló projektek előrehaladott fázisban vannak. A továbblépéshez megfelelő mennyiségű és minőségű adatra van szükség, amelyet az észt fél kész rendelkezésre bocsátani.

A szándéknyilatkozat aláírását követően a partnerországok kormányzati, egyetemi és vállalati szinten egyesítik a digitális egészségügy fejlesztésében megszerzett tapasztalataikat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a hazai felsőoktatási intézmények mellett a közös célok megvalósításában szerepet vállal az észt Szociális Minisztérium és a Tallini Műszaki Egyetem (TalTech) is. Az együttműködés során szakmailag és iparpolitikailag is igazolt, exportképes megoldások előkészítése történik meg, amelyek akár uniós innovációs projektek megalapozására is alkalmasak lehetnek. Észtországban már folyamatban lévő kezdeményezésekre építve a közös munka a későbbiekben a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak pontosabb megállapítását lehetővé tevő alkalmazások kidolgozására is kiterjedhet.

Az ITM várakozásai szerint az együttműködés további innovatív projektek létrejöttére ösztönözhet, amelyek mindkét országban előrelépést eredményeznek az adatalapú egészséggazdaság, a személyre szabott orvoslás és a kapcsolódó eszközfejlesztések terén.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!