hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Magyar Elhízástudományi Társaság: tegyünk a globális elhízás ellen!

Akciókat követel az elhízás mottóval rendezte meg  októberben a 8. Közép-európai Elhízástudományi Kongresszust virtuális formában a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET).

A kétévente megszervezett nemzetközi rendezvénysorozat idei fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke pedig Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár. A konferencia egyben a Covid-19 pandémia miatt 2020-ban elmaradt XXVIII. MET Kongresszus is volt.

A kétnapos angol nyelvű kongresszuson a megnyitó előadásokat követően 9 szekcióban összesen 53 prezentáció, valamint 7 poszter prezentáció tárgyalta az elhízástudomány széles spektrumát az elméleti tudományoktól a klinikai összefüggéseken keresztül, a környezeti hatások és életmód attitűdök kérdéséig. A  nemzetközi virtuális kongresszuson 16 ország szaktekintélyei adtak elő, a referálók több mint 50 százaléka hazánkat képviselte. Jelen voltak a többi V4 ország delegáltjai -Csehország, Szlovákia , Lengyelország-  de felszólaltak szakemberek a világ számos országából, így például az Amerikai Egyesült Államoktól Franciaországon, az Egyesült Királyságon, Ausztrián, Görögországon, Törökországon, Portugálián az Egyesült Arab Emírségeken át, még Indiából is.

A nemzetközi hírű szakemberek új eredményekről is beszámoltak, így például a chronobiológia és metabolikus elváltozások összefüggéseiről, vagy az elhízás és daganatos betegségek kapcsolatáról, de megvitatták a korszerű megelőzés, valamint a gyermekkori obezitás kérdéseit is. Terítékre kerültek egyes országok jó gyakorlatai is a dietetikai, mozgásterápiás, vagy sebészeti megoldások részletes tárgyalásával.

Az Európai Elhízástudományi Társaság (EASO) elnöke Jason Halford professzor a COVID-19 pandémia és obezitás összefüggéseiről, továbbá az EUROPEANS tanulmány eredményeiről számolt be, hangsúlyozva a túlsúllyal élő személyek stigmatizáció mentes ellátásának szükségességét  az eredményes kezelés érdekében. A Kongresszust az európai betegszervezet (ECPO) nemzeti képviselői, köztük a magyar elnök is köszöntötte.

A hazai előadók közül dr. Barna István vehette át  Halmy László, a hazai obezitológia megalapítójának emlékérmét a MET elnökségétől. A MÁESZ Szakmai Bizottságának  elnökeként beszámolt Magyarország Átfogó Egészségügyi Szűrőprogramjának 10 éves eredményeiről az elhízással összefüggésben.

Bemutatkozott az ALSAD elnevezésű magyar fejlesztésű nemzetközi díjas prevenciós szoftver-fejlesztés, vagyis egy  Automatikus Diéta- és Életmód-tanácsadó Alkalmazás a mesterséges intelligenciára támaszkodva, továbbá a résztvevők megismerkedhettek a 4-10 éves magyar gyermekek táplálkozási szokásaival is, egy részletes felmérés tapasztalatainak alapján.

A kétnapos nemzetközi tanácskozás ismét nyomatékosította, hogy az elhízás megelőzéséhez és kezeléséhez elengedhetetlen a multidiszciplináris szemlélet, és legalább ilyen fontos a sürgető társadalmi összefogás világszerte.

hirdetés

Könyveink