2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Elhízás Világnap a COVID-19 jegyében

Az elhízás előfordulása a világ országaiban szoros összefüggést mutat a COVID-19 megbetegedéssel és halálozással a World Obesity adatai szerint.

A Magyar Elhízástudományi Társaság az aláírója a világszervezet kezdeményezésével létrejött Global Obesity Forum Deklarációjának, amely azonnali cselekvésre hívja fel a kormányok és egészségügyi döntéshozóik figyelmét az elhízás kiemelt kezelésére különös tekintettel a COVID-19 pándémiára (WOD Declaration FINAL). A Nyilatkozatot az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Nemzetek Szervezete és az OECD arra irányuló felhívása inspirálta, hogy „jobb legyen a felépülés” a Covid-19-ből az emberek és az egész bolygó egészsége érdekében. A deklaráció a 2020-as Globális Elhízás Fórumon elért konszenzust tükrözi. A nyilatkozat rögzíti, az elhízás olyan krónikus, visszatérő, progresszív betegség, amely nem részesül előfordulásához és hatásához mért prioritásban, és amely a feltörekvő gazdaságok egyik leggyorsabban növekvő egészségügyi problémája. Számos egyéb nem fertőző betegség és mentális egészségi zavar kapuja, és jelenleg a Covid-19-hez köthető komplikációk és halálesetek fő tényezőjét jelenti. Lehetőség van arra, hogy minden országban támogassanak, finanszírozzanak és megvalósítsanak különböző intézkedéseket annak érdekében, hogy biztosítsák mindenki jobb, a körülményeknek ellenállóbb és fenntartható egészségét most, és a Covid-19 utáni időkben.

A deklaráció legfontosabb üzenete ennek megfelelően: az elhízás további megbetegedések kockázati tényezője, többek között a COVID-19 kimenetelét jelentősen rontó rizikó faktornak tekintendő, ezért megelőzése prioritást érdemel. Az elhízás hosszútávú kezelése a teljes életútra kiterjedően, a fogantatás előtti időszaktól a gyermekkoron át egészen az idős korig, valamint a COVID-19-ből való felépülés során, az egészségügyi ellátó rendszer keretében széleskörű társadalmi összefogás mellett valósítható meg világszerte.

A farmakológiai, életmódbeli, viselkedésterápiás és sebészeti beavatkozásokat, vagy az újszerű kezelési stratégiákat (például telemedicina) minden túlsúlyos ember számára elérhetővé kell tenni. Az egészségügyi rendszer szakmai és strukturális fejlesztése elkerülhetetlen a COVID-19-re adott releváns válasz és az elhízással élők megkülönböztetés mentes ellátása érdekében, továbbá a társadalmi, gazdasági, környezeti rendszerek globális szemléletű kedvező alakítása nélkülözhetetlen a multifaktoriális eredetű globális elhízás kezelésében.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés