hirdetés
hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Magasra emelt fal a sajtó és az orvosok között

Hadas Kriszta: a médiát is tudni kell kezelni

Az igazi vészhelyzet és a Gyermekkórház című dokumentumsorozataival azt a hétköznapi heroizmust mutatta be a nézőknek, amellyel az orvosok a kórházi ellátás hiányosságait próbálják pótolni. Hadas Kriszta, a TV2 riportere csodálja az orvosokat és a nővéreket, de úgy látja, az orvosellenességről alapvetően mégis ők tehetnek, nem a média.

Orvosellenes médiahadjárat – szó szerint idéztem az orvosi kamara tájékoztatási bizottságán elhangzottakból. Az orvostársadalom vagy a média gerjeszti ezt?

– Mindent nem lehet a médiára fogni, de nem tagadom, van bűnünk. Nagyon sokat tud ártani a sajtó. Magam is láttam olyan adatokat, hogy például egy-egy szervkereskedelemről szóló álhír után hónapokra visszaesik a donorok száma. De az orvosok tévednek, ha azt hiszik, ezt a média tudatosan csinálja. Jön egy hír: az orvos telefonált műtét közben, többszörös műhiba. Erre ráugranak. A bulvársajtó így működik. Más kérdés, hogy erre az orvostársadalom hogyan reagál. Ebben az esetben képviselőjük minősíthetetlenül beszélt a betegekről.

Meglepő, milyen érzékenyen reagálnak az orvosok a megjelent hírekre, hiszen amikor nyilatkozatot kérünk tőlük, gyakran az a benyomásom, egyáltalán nem tartják ezt fontosnak.

– El tudom képzelni, mennyire utálják, milyen nehéz időt szakítaniuk még erre is, de el kellene kezdeniük kezelni a médiát. Nem az újságírók, hanem a betegek érdekében: tartoznak nekik azzal, hogy korrekt információt adnak. Azért beszélhetünk orvosellenességről, mert az emberek nagyon alultájékozottak. Ül valaki a gyerekével a váróteremben már két órája, a gyereknek fáj a keze, a kínok kínját állja ki, nem várható el tőle, hogy toleráns legyen. Főleg, mert fogalma sincs arról, hogy az ajtó másik oldalán hihetetlen erőbedobással dolgoznak. A sorozataim után fél évig másként viselkedtek a betegek, mert megtudták, milyen őrület megy ott bent. Az orvosoknak a maguk pártjára kell állítaniuk az újságírókat, még azokat is, akikről úgy gondolják, méltóságon aluli szóba állni velük. Nagyon magas a fal a sajtó és az orvosok között, két hétig kellett küzdenem, hogy ne a vastag pénztárcájú kereskedelmi tévés tyúkot lássák bennem.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Élő Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés