hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Lokális kemoterápia

Karnyújtásnyira van a megoldás

A géntranszport-rendszerekkel kapcsolatos első vizsgálati eredmények a hasnyálmirigy- és az emlőrák kemoterápiájának új korszakát ígérik. A vírusvektorok célzott daganatterápiát tesznek lehetővé, szisztémás mellékhatások nélkül.

A pancreas-carcinomának gyakorlatilag nincs hatásos kezelése. A betegek nem egészen 20 százaléka operálható, és a műtéteknek is csak a fele sikeres. A betegek fennmaradó 90 százalékának várható élettartama minimális. A bécsi állatorvos-tudományi egyetem virológusa, Walter H. Günzburg, aki egyben egy géntranszport-rendszerekre specializálódott vállalkozás felügyelőbizottságának elnöke is, azt kutatja, miként érhető el, hogy a kemoterápia hatása – a szisztémás mellékhatások kiküszöbölésével – kizárólag a daganatra irányuljon.

Az emlő- és a hasnyálmirigyrák jelenleg alkalmazott kezelése olyan biológiailag inaktív gyógyszerek adásából áll, amelyek a májban végbemenő metabolizmus során válnak aktív vegyületekké. A szer az egész szervezetre, minden osztódó sejtre hat; a daganatos sejtekre kifejtett hatás a szisztémás mellékhatásokhoz képest csekély. A kutató újítása az, hogy az inaktív gyógyszert a májban történő metabolizáció helyett genetikailag módosított sejtekkel kívánja aktiválni úgy, hogy ezeket a sejteket a daganat közvetlen közelébe helyezi el. Ettől maximális daganatpusztulás és minimális szisztémás mellékhatások várhatók.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 7,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés