2021. május. 13., csütörtök - Szervác, Imola.
hirdetés

 

Levelet írt az ÁSZ az MTA-nak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) befejezte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyes kutatóintézeteinek utóellenőrzését.

hirdetés

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az ÁSZ stratégiájában célul tűzte ki a számvevőszéki munka hasznosulásának javítását. Ezzel összhangban utóellenőrzések keretében vizsgálja, hogy az ellenőrzött szervezetek végrehajtották-e a korábban feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok megszüntetése céljából elkészített intézkedési tervben foglaltakat. Mint felidézik, az ÁSZ 2015 februárjában fejezte be az MTA kutatóintézeti hálózata átalakításának, egyes kiemelt kutatóintézetek gazdálkodásának és feladatellátásának ellenőrzését a 2010. január 1. és 2013. december 31. közötti időszakra vonatkozóan. A számvevőszéki jelentés valamennyi ellenőrzött szervezet részére megállapításokat és javaslatokat fogalmazott meg.

A közlemény szerint az utóellenőrzés megállapította, hogy az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont és az MTA Ökológiai Kutatóközpont valamennyi, a felelősségi körébe tartozó intézkedést végrehajtotta. Az MTA BTK pénzkezelési szabályzatát kiegészítették és elkészítették a tudományos-szakmai tevékenység ellenőrzési nyomvonalát. Az MTA ÖK szellemitulajdon-kezelési szabályzatát kiadták, és kiegészítették a gazdálkodási szabályzatot. Az intézkedések végrehajtásával a szabályszerű működés vonatkozásában csökkentek a kockázatok. Ezzel szemben az MTA a felelősségi körébe tartozó két intézkedésből egy, az MTA Természettudományi Kutatóközpont pedig tizenkét feladatból öt feladatot nem hajtott végre. Az MTA megkötötte az ingó vagyon használatáról szóló szerződést az MTA TTK-val, ugyanakkor az MTA alapszabályának felülvizsgálatát az MTA gazdasági igazgatója dokumentált módon nem végezte el.

Az MTA TTK számviteli politikáját, számlarendjét módosították, elkészítették a számlarendet alátámasztó bizonylati rendet, új gazdálkodási szabályzatot adtak ki, kialakították a kockázatkezelési rendszert, ezzel csökkentek a szabályozottságból eredő kockázatok. Azonban az MTA TTK tevékenységében rejlő kockázatokat nem mérték fel, nem elemezték, továbbá a gazdálkodási jogkörök szabályszerű gyakorlását sem támasztották alá. Ezek következtében az MTA esetében a pénzügyi elszámoltathatóság érvényesülése, az MTA TTK esetében a belső kontroll szerinti elszámoltathatóság és az integritás érvényesülése nem volt biztosított.

Az ÁSZ figyelemfelhívó levéllel fordult az MTA elnökéhez és az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának főigazgatójához az elmaradt intézkedések pótlása érdekében.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink