2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Lesz pótfelvételi a Semmelweis Egyetem általános orvosi karán

A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakára 436, a fogorvosira 433, a gyógyszerészre 411, a sportszervezőre ugyanennyi, a humánkineziológiára 416, a testnevelő edző szakra 400, a gyógytornászra 399 pont kellett idén.

A Semmelweis Egyetem általános orvosi szakára 436, a fogorvosira 433, a gyógyszerészre 411, a sportszervezőre ugyanennyi, a humánkineziológiára 416, a testnevelő edző szakra 400, a gyógytornászra 399 pont kellett idén. Az orvosegyetemek közül a legmagasabb pontot idén is a Semmelweis Egyetem állami finanszírozású általános orvosi karára jelentkezőknek kellett elérniük. A SE ponthatárai az egyetem oldalán olvashatók.

Dr. Szél Ágoston rektorhelyettes elmondta: több napig tartó folyamat, mire kialakul, hogy a felsőoktatási intézmények különböző karai hány jelentkezőt és milyen ponthatárokkal vehetnek fel. Boldogok vagyunk, mert minden kar elégedett a végeredménnyel – fogalmazott.

Hangsúlyozta, ilyenkor több szempontot kell figyelembe venniük. Ilyen például, hogy a kapacitáson belül hány hallgatót kap az egyetem, ami a normatív támogatás miatt fontos. Amire megvan a képességünk, azt ki akarjuk használni – közölte, hozzátéve: büszkék arra, hogy a kívánatos létszámot nem az alacsonyabb ponthatárok eredményeként, hanem alapvetően növekvő ponthatárokkal tudták elérni.

Szél Ágoston jelezte: az általános orvosi karon lesz pótfelvételi, ezzel költségtérítéses hallgatói helyeket lehet még megszerezni.

Dr. Karádi István, az Általános Orvostudományi Kar dékánja úgy véli, hogy a vonalhúzás a kar szempontjából ideálisan sikerült. A 364 felvehető államilag támogatott hely megfelelő mennyiség ahhoz, hogy jó orvosokat képezzünk – jelentette ki. Álláspontja szerint a kar rangjának megfelelő a 436-os ponthatár és elégedett azzal is, hogy a felvételizők átlagban 450 pontnál is többet vittek.

Dr. Tóth Zsuzsanna, a SE Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese is elégedett. Ez azzal indokolta, hogy az általános orvosi karhoz közeli a ponthatáruk, a keretszámuk kitöltöttsége pedig száz százalékos. Fontosnak tartja, hogy emelkedett a ponthatár. A jelentkezők egyre jobban preferálják a kart, ami a minőségi oktatást bizonyítja – vélekedett.

Dr. Tóth Miklós, a SE Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja szerint a főszakok 400-410 közeli ponthatárai az jelentik, hogy az ide jelentkezőknek is nagyon nagy megmérettetésen kell átesniük. Kiemelte: a főszakok létszámát 3-4 szeres túljelentkezéssel tudták betöltetni.

Dr. Vingender István, a SE Egészségtudományi Kar oktatási dékánhelyettese arról beszélt, hogy idén folytatódott az a tendencia, hogy több hallgatót tudtak felvenni, most már nagyon közel vannak a maximális létszámhoz. Úgy látja, a ponthatárok a korábbiaknak megfelelően alakultak, a legnépszerűbb a gyógytornász és a dietetikus szak.

A SE Gyógyszerésztudományi Kara is szinte teljesen fel tudta tölteni a keretszámot. Horváth Péter dékánhelyettes azt mondta: egyre inkább megjelenik a felvételezők összetételében, hogy a gyógyszerészi hivatás nagyon sokoldalú. Nemcsak patikusok, hanem gyári-, ipari-, államigazgatási-, kutatóintézeti szakembereket is képzünk, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az első helyen jelentkezők száma is évről évre több – hangoztatta.

Dr. Török Péter, a SE Egészségügyi Közszolgálati Kar Kari Tanácsának tagja annak örül, hogy a várakozásokhoz képest emelni lehetett az államilag finanszírozott hallgatók létszámát

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés