hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Lesz országos főápoló, meg júliusi demonstráció is

Bár számos ígéretet tett Zombor Gábor államtitkár az egészségügyi szakdolgozók balatonfüredi kongresszusán, nem sikerült eltántorítania az ápolókat a júliusi demonstrációtól – tudósít a Népszava.

Az ágazatért felelős államtitkár Balatonfüreden tartott beszédét egyedül akkor díjazták felhőtlen mosollyal a szakma képviselői, amikor megerősítette, hogy hamarosan pályázatot írnak ki az országos főápolói posztra, tehát valóban visszakapják minisztériumi szintű képviseletüket – írja a lap.

Zombor beszédében jelezte, hogy idén július 1-től a 2011-ben meghatározott bérkiegészítést végre beépítik az alapbérbe, ami így már megemeli az erre épülő mozgóbérelemeket is. A szakdolgozói kamara elnöke szerint munkatársaik üdvözlik a lépést és remélik, hogy az augusztusi bérekkel már az emelt összegeket kapják meg, de változatlanul ragaszkodnak márciusban megfogalmazott 12 pontjuk követeléseihez és az abban szereplő idei 50 ezer forintos alapilletmény emeléshez. Zombor Gábor viszont úgy fogalmazott, hogy „érzékelhető béremelésről” legkorábban egy júliusra tervezett kormánykonferencián tudnak majd beszélni, ahol a miniszterek áttekintik a hazai egészségügy helyzetét, ám arról, hogy a jövő évi költségvetésben erre semmilyen tartalék nem látszik, nem ejtett szót az államtitkár.

A bérek meghatározásával párhuzamosan az elvégezhető munkamennyiséget is rögzíteni kell – hangsúlyozta Zombor és Balogh Zoltán kamarai elnök is támogatná az ágazati kollektív szerződés megkötését, amivel a dolgozók csak jól járhatnának, mert elmondása szerint a szakmában ma nem 40 órát dolgoznak hetente, hanem legalább 48 órát, vagy ennél is többet. Nem véletlen, hogy munkatársaik igyekeznek nyugdíjba menni, amint ezt megtehetik, mondjuk a Nők 40 program keretében, utánuk pedig egyre nagyobb a hiány – olvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)

cimkék

hirdetés

Könyveink