hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Lesz 'gonosz ember' a kormányban? Ki erősebb Orbán jobbjánál?

Az EU-soros elnökség lejárta után lehetséges a kormányátalakítás - írja a Népszabadság Csaba László az InfoRádiónak adott nyilatkozatára hivatkozva, hozzátéve: akadnak, akik rövidebb időre vállalták a megbízatást.

A Közép-európai Egyetem tanára szerint ez jó alkalom lehet a kormányzati szerkezet újragondolására is. Az országnak ugyanis szüksége lenne egy pénzügyminisztériumra egy olyan miniszterrel, egy „gonosz emberrel”, aki csak a féket nyomja és nincsenek fejlesztési feladatai. Erre ugyanis ott van a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ez elkerülhetővé tenne olyan melléfogásokat, amelyek a kormányzás első hónapjaiban megfigyelhetők voltak.

Fideszes források állítják: nem tudnak arról, hogy az uniós elnökség után, nyáron külön Pénzügyminisztériumot hozna létre a miniszterelnök, ez a nyolcminisztériumos kormányzati struktúra kudarcának a beismerését jelentené. Holott nem hivatalos EU-vélemények szerint nem szerencsés, hogy nincs külön pénzügyi-fiskális minisztérium.

Kormányközeli források szerint az EU-elnökség után lehetnek személycserék, amikor Orbán Viktor értékeli a tárcákat. Tavaly májusban, az első „kormányülésen” zárt ajtók mögött a miniszterelnök egyértelművé tette, a miniszterek mandátuma 2011. december végéig szól. De várhatóan lesznek, akik esetleg már nyáron távoznak.

Matolcsy Györgyről Orbán Viktor tavaly azt mondta, „a jobbkezétől nem válik meg”. De e deklaráció még a 2011-es büdzsé elfogadása előtt hangzott el, és fideszes források azt prognosztizálták: „a 2012-es költségvetést már nem Matolcsy György jegyzi”. A Széll Kálmán Terv nyilvánosságra hozatalakor pedig hozzátették, „ez lesz az utolsó dobása”. A lapszerint felmerült Fellegi Tamás és Martonyi János neve is, mint lehetséges távozók.

"Ami az egészségügyet illeti, fideszes forrásaink állítják: a dolgok jelenlegi állása szerint az sem valószínű, hogy külön egészségügyi minisztérium alakulna. Megírtuk már, hogy a humán csúcstárcát felügyelő 72 éves Réthelyi Miklós szintén távozhat nyáron. (Orbán Viktor eleve Lázár Jánost szerette volna a humántárca élére, ő azonban a frakcióvezetést választotta.) Az év elején Tulassay Tivadar SOTE-rektor nevét lehetett hallani, de az orvosakadémikus nem gondolkodik miniszterségről." - írja a Népszabadság.

Korábban a Népszava úgy értesült, négy tárcavezető távozhat Magyarország EU-s elnöksége után: "a várható személycserékkel együtt jár majd a kabinet több lépcsős átszervezése is. Radásul a folyamat végére nyolcról tízre nőhet a tárcák száma, mert önálló pénzügy- illetve egészségügyi minisztérium alakulhat."

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés