hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Lehet fáradhatatlanul?

Egyetlen gén módosításával olyan erős egeret hoztak létre svájci kutatók, amely kitartó izomzatának köszönhetően látszólag fáradhatatlanul fut le igen nagy távolságokat – adta hírül a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A génmódosított egerek 50 százalékkal hosszabb távot voltak képesek futni, mint normál fajtársaik, ráadásul húsz perccel tovább bírták a terhelést. Bár némiképp erőteljesebb izomzata fejlődött ki a génszabott egérnek, mégsem igényelt több táplálékot a szokásosnál, és – leszámítva kivételes állóképességét – ránézésre megkülönböztethetetlen a normál egerektől.

A Lausanne-i Egyetem kutatói nem az elsők, akik erős egereket hoztak létre génmódosítással, ám a mostani változtatás nem a kirobbanó erőt, hanem az állóképesség növelését szolgálta. A szakemberek úgy vélik, ennek a génmódosításnak nagyobb gyakorlati és gyógyászati jelentősége lehet, mert segíthet az öregedés miatti izomvesztést gátló szerek kifejlesztésében, vagy akár abban, hogy kezelést találjanak bizonyos izomvesztéssel járó betegségek gyógyítására.

A korábbi erős egerek abban különböztek a normál állatoktól, hogy izmaik hatékonyabban használták fel a glükózt, a mostani génmódosítás viszont a zsírsavak elégetési módját változtatta meg. Az egerek izomteljesítményük hosszú távú javulását pusztán azáltal érik el, hogy több zsírt égetnek el a testükben elraktározott feleslegből. A tanulmányt részletesen a Cell című tudományos folyóiratban ismertették a szerzők.

(forrás: MTI/HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink