hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

Lehet, hogy butára esszük magunkat

Az egészségtelen étrend Alzheimer-kórhoz vezethet, mert az agy inzulinrezisztenciájához, "3-as típusú cukorbetegséghez" vezet - állítják amerikai kutatók, tudósít az MTI.

Elméletük szerint a helytelen étrend az inzulinhormon magas szintjéhez vezet, amely ugyanúgy károsíthatja az agysejteket, ahogyan a 2-es típusú cukorbetegség befolyásolja az izom-, máj- és zsírsejteket.

Ha túl sok inzulin éri agyunkat, akkor az úgy válaszolhat, hogy a későbbiekben kevésbé reagál a hormonra, ami viszont azzal a következménnyel jár, hogy elveszítjük kognitív képességeink egy részét, kevésbé tudunk gondolkodni és új emlékeket létrehozni. A zsírban és cukorban gazdag étrendet régóta kapcsolatba hozzák az Alzheimer-kór magasabb kockázatával, más tanulmányok pedig azt jelezték, hogy az egészségesnek tartott mediterrán étrenden élőknél kisebb a betegség kialakulásának esélye.

A Washington Egyetem kutatói kisméretű humán tanulmányukban úgy találták, hogy azok, akiknél inzulin orrsprayt alkalmaztak, jobban emlékeztek a nekik elmondott történetek részleteire és figyelmüket hosszabb ideig fenn tudták tartani. 240 önkéntessel - akik valamennyien a szellemi leépülés kezdeti jeleit mutatták - a későbbiekben egy klinikai próba keretében arra keresnek választ a kutatók, hogy a spray használata védőhatású lehet-e a páciensek memóriájára és tanulási képességeire.

Ha az elmélet helytálló, akkor egészséges étrenddel és több mozgással csökkenthető az Alzheimer-kór kockázata. "Úgy hiszem, hogy az Alzheimer-kór az inzulinrezisztenciával kezdődik. Ha el tudjuk kerülni agyunk diabéteszét, akkor rendben vagyunk. De amint elkezdődik, több fronton kell megtámadnunk" - idézte Suzanne de la Monte kutatásvezetőt a The Daily Telegraph című brit napilap.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink