hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Léggömb a gyomorban

Van abban valami bizarr, ha az ember előbb látja meg a másikat belülről, minthogy tudná: hol járt iskolába, vagy van-e kutyája. Ám Bene Lászlót, az orvost nem zavarja, ha alaposabban ismeri valakinek a garat- vagy a bélfalát, mint őt magát, írja a Népszabadság.

– Jöhet a lufi! – az utasítást ebben a szobában rajtam kívül mindenki érti. A vezető asszisztensnő már bontja is a ballon steril csomagját. Az orvos aztán átveszi, és a ballont leeresztett állapotban, lassan lecsúsztatja egy másik műszer segítségével az endoszkóp mellett a gyomor felé. Amint leér, a ballonhoz csatlakozó vékony csövecskén át betöltik a kékre színezett sóoldatot. Általában félliternyit, de a nagyon kövéreknek 750 milliliterre is feltölthetik.

A folyadéktól lassan kibomlanak, megfeszülnek a 8-9 centiméteres ballon ráncos falai, így alig marad hely a gyomorban bármi másnak. Az orvos kihúzza a töltőcsövet. A ballon lebegni kezd, Bene László szerint most tökéletes pozícióban van.

A folyadék a biztonság kedvéért színezett, hogyha szivárog, folyik, azt azonnal érzékelni lehessen, szerencsére erre eddig még nem volt példa. A csaknem százkilós, szép arcú nőt kitolják egy szobával arrébb, az ébredezőbe. Megérkezik a férje, ő szintén nagy termetű, s éppen most is egy óriási rántotthúsos zsömlét majszol. (...)

Hat hónapnyi ballonviseléssel a testtömegindex átlagosan 15-20 százalékkal csökken. Ez körülbelül 15-20 kiló fogyást jelent, de nyilván nem mindegy, hogy menynyi volt az alaptestsúly, mert akár 40-50 kilót is le lehet adni ennyi idő alatt – mondja Bene László, aki szerint az elhízás ma már a lakosság jelentős részénél messze nemcsak esztétikai kérdés, hanem orvosi probléma is. Egy sor súlyos betegséget okoz, a magas vérnyomás, a cukorbetegség mellett ízületi és érrendszeri problémák is hamar megjelennek, amivel az emberek nem is igen számolnak.

A ballon nagy előnye, hogy a behelyezése nem jelent különösebb megterhelést, nincs seb, műtét, nem jár szövődményekkel, szemben a gyomorgyűrűvel, s nem is beszélve a gyomorcsonkolásról, ami a legdrasztikusabb megoldás. Ez utóbbi „fogyókúrás módszerrel” a gyomrot közvetlenül a vékonybél alsó szakaszával kötik össze, vagyis a beavatkozás a felszívódás helyét rövidíti le mesterségesen.

Tévhit, hogy a gyomor nagysága befolyásolja, ki mennyit eszik, az elhízás legfőbb oka inkább az, hogy az emberek nem érzékelik a jóllakottságot. Pontosan ezt tanulja meg az agy ebben a hat hónapban, ennyi kell ugyanis, hogy megjegyezze, mi az az ételmennyiség, ami éppen elég. A tapasztalatok szerint az esetek 60-70 százalékában nincs úgynevezett jojóeffektus, a kilók nem jönnek vissza, az eredmény egy év után is tartós.

A teljes cikk

Danó Anna
a szerző cikkei

(forrás: Népszabadság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés