hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Legfőbb érték az önállóság

Nehéz helyzetben a betegszervezetek

A civil társadalom anyagi támogatás nélkül nehezen boldogul. A segítségükre siető cégek azonban nem egy esetben saját érdekeiket is igyekszenek érvényesíteni. A betegszervezetek kiharcolt önállósága – szerény költségvetésük miatt – naponta veszélybe kerül, és ezzel együtt az érdek-képviseleti munka, az érdekérvényesítési folyamat is gyakorta megkérdőjeleződik.

Betegszervezetek alakítását az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény tette lehetővé. Korábban magát a szervezést is engedélyhez kötötték, a működést pedig csak egészségügyi intézményben vagy a Vöröskeresztben engedélyezték. Hivatalosan csak a fogyatékkal élők szervezetei léteztek, amelyek azonban nem valódi érdekképviselők, inkább szolgáltatók voltak.

A hetvenes években orvosok, egészségnevelők szerveztek klubokat, csoportokat, majd az 1980-as évek közepén, a demokratizálódási folyamat részeként sorra alakultak a betegszervezetek. Mára legtöbbjük autonóm, többnyire betegek által alapított érdekvédelmi közösség. Mindez azért fontos, mert mint azt Mikéné Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke hangsúlyozza, az önszerveződés következtében kialakult kohézió erősíti az önsegítő csoportokat, a kölcsönös segítségnyújtást, az érzelmi támogatást, a betegek egymás iránti felelősségét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Bodnár Krisztina
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés