hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Lambert-ítélet: az interneten is folyik tovább a harc

Friss videót tettek közzé  arról a hét éve vegetatív állapotban lévő francia férfiról, akinek az életben tartására szolgáló kezelés leállítását múlt héten engedélyezte az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Vincent Lambert 2008-ban szenvedett autóbalesetet, teljesen lebénult és visszafordíthatatlan agyi károsodásokat szenvedett. Felesége és testvéreinek többsége két éve pereskedik a katolikus szülőkkel a mesterséges életben tartás leállításának engedélyezéséről.

A mostani videofelvételt a Lambert mesterséges életben tartásának leállítását ellenző egyesület tette közzé annak bizonyítására, hogy a férfi nincs is vegetatív állapotban és képes reagálni a környezetéből érkező ingerekre.

Az MTI tudósítása arról számol be, hogy felesége, Rachel Lambert szerint - aki a férfi nyolc testvéréből hattal együtt két éve kéri, hogy hagyják Vincent Lambert-t meghalni  - "elképedt" a felvétel láttán, amely szerinte "semmilyen új részlettel nem szolgál".  "Nem lehet két percben megértetni a férjem állapotát" - mondta a nő.

Eric Kariger, a kezelés leállítását engedélyező orvos szerint a felvétel "intellektuális manipuláció, amely az érzelmekre játszik". "A vegetatív állapotban lévő betegek reagálnak a környezetre, de ez vegetatív válasz" - hangsúlyozta a kezelőorvos.

Az internetre feltett és a francia televíziók által is bemutatott két és fél perces felvételen Vincent Lambert félig nyitott szemmel fekszik a kórházi ágyán, amikor egy kéz mobiltelefont tart a füléhez, amelyben az anyja hangját lehet hallani, aki a bíróságon megtámadta az életben tartás leállítását engedélyező orvosi döntést. Később megjelenik a beteg féltestvére, David, aki egész közel hajolva a beteghez, beszél hozzá, miközben az pislog és követi a tekintetével.

A felvételt pénteken készítette a Reims-i kórházban Emmanuel Guépin, aki a beteg volt osztálytársaként mutatkozik be a videón. Ezen napon hagyta jóvá a strasbourgi bíróság a francia államtanács egy évvel ezelőtti döntését, amely engedélyezte a kezelés leállítását.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink