hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Laboratórium a hátizsákban

Harctéri sebesültek gyorsellátása

Az iraki háborúba küldött amerikai katonák elsősegélycsomagjában egy olyan újfajta tapasz lapul, amelyet ha a sebre nyomnak, két perc alatt eláll a vérzés. Ez csak az egyike azoknak a harctéri újításoknak, amelyekkel a Pentagon orvosai csökkenteni akarják a halálos kimenetelű sebesülések számát.

Az új tapasszal nem kell orvosra várni, bárki felragaszthatja, és a véralvadás folyamata azonnal megindul. A tapasz, melyet a szárazföldi hadsereg használ, két véralvadást elősegítő faktort: fibrint és trombint tartalmaz. A tengerészgyalogság viszont a QuickClot nevű termékébe helyezte bizodalmát. Ezt a port egy zeolit nevű, vény nélkül is kapható ásványból állítják elő. Ha a sebre szórják, felszívja a vérsavót és gyorsítja az alvadási folyamatot.

Vietnam és az első öbölháború közötti időszakban az orvosi eszközök, a gyógyszerek, a kötszerek – egyáltalán: a sebellátás és a gyógyítás – nem sokat változott. A sebesült katonáknak ugyan a felcserek elsősegélyt nyújtottak a fronton, ám a sebészeti beavatkozásra csak akkor kerülhetett sor, amikor valamely nagyobb kórházba szállították a sérülteket. Ma azonban minden fegyvernem saját mozgó sebészeti egységgel rendelkezik. A sebészek egy kisebb csoportja a harcmezőn várja a sebesülteket, és a legsúlyosabb eseteket helyben ellátják, sőt, elvégzik a kisebb traumatológiai beavatkozásokat is. Előbb stabilizálják a sérültek állapotát, és csak utána vitetik őket kórházba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Szalai Anna (New York)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés