hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Labilis állapot, hangulatingadozás

Postpartum depresszió

A szülést követő depresszió Hippokratész óta ismert, okát viszont a mai napig sem sikerült egyértelműen meghatározni. Az elsőként választandó gyógyszercsoport nem alkalmazható a szoptatás alatt, néha mégsem tekinthetünk el a gyógyszeres kezeléstől.

A postpartum depresszió időben kezdett és megfontolt gyógyszeres kezelése mellett szól, hogy a nem megfelelő anya-gyermek viszonyból adódó sérülések a gyermek egész életét megkeseríthetik. A rendelkezésre álló gyógyszercsoportok (triciklikus antidepresszánsok, MAO-inhibitorok, szorongáscsökkentők, szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók – SSRI-k) közül általában az SSRI-ket tekintik elsőként választandónak. A hatóanyagok (fluoxetin, citalopram, paroxetin, sertralin, fluvoxamin) viszont bejutnak az anyatejbe, ezért szoptatás alatt nem alkalmazhatók. Mivel azonban a depresszió megfelelő kezelés nélkül affektív betegséggé súlyosbodhat, ez pedig egyaránt veszélyezteti az anya és a gyermek egészségét, személyiségfejlődését, a post partum depresszió megalapozott diagnózisa esetén néha mégis az SSRI-k alkalmazása mellett kell döntenünk.

A nők több mint háromnegyede számol be labilis lelkiállapotról a szülés körüli időszakban. A hangulatingadozás leggyakrabban enyhe, és spontán módon megszűnik, de a kismamák egytizedénél post partum depresszióként jelentkezik. Sok közlemény szerint emiatt az SSRI-vel kezelt, szoptató anyák gyermekeinek vérébe kevés hatóanyag jut át, néhány vizsgálat ellenben azt mutatja, hogy ez mégis megközelíti a szerotonin-transzporterek gátlásához szükséges koncentrációt. A szerotonin hatása az idegrendszer korai fejlődésére ismert, az anyai SSRI-terápia csecsemőre kifejtett hatását azonban még nem tanulmányozták. A Pediatrics november 5-i számában Epperson és munkatársai azt vizsgálták, hogyan befolyásolja az anyatejjel a csecsemő szervezetébe jutott fluoxetin a vérlemezkék szerotonin-visszavételét. A thrombocyták és a neuronok szerotonin-transzportere hasonló, ezért a vizsgálat eredményeiből következtetni lehetett a fluoxetin idegrendszerre kifejtett hatására.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés