hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Küzdelmes féléven vannak túl a cigány orvostanhallgatók

A cigányságnak alig van értelmiségi rétege, miközben hazánkban például csaknem 200 háziorvosi praxis betöltetlen – mondta prof. dr. Rosivall László azon a találkozón, amelyen a Semmelweis Egyetem első éves roma hallgatói beszélgettek Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral.

A professzor néhány évvel ezelőtt pályázatot készített tehetséges, többszörösen hátrányos helyzetű roma fiatalok orvosképzési programjának támogatására, amelyet az egyetem el is nyert.

Tavaly 10-en vettek részt az előkészítő programban, akik közül 8-an be is kerültek az egyetemre – ketten az Egészségügyi Főiskolai Karra, hatan pedig az Általános Orvosi Karra. Idén 11-en vesznek részt az előkészítőn. A találkozón a fiatalok elmondták: rendkívül nehéz és küzdelmes féléven vannak túl, de ma már tudják, hogyan gazdálkodjanak az idővel és a szellemi kapacitással a sikeres tanulmányok érdekében.

Szócska Miklós személyes egyetemi tapasztalatait, élményeit osztotta meg a hallgatókkal a beszélgetés során. Elmondta azt is: az államtitkárság nagy hangsúlyt helyez az orvosok támogatására, példaként hozta a Rezidens Ösztöndíj Programot, vagy a 300 millió forintos keretösszegű Praxisváltás Programot.

A találkozón prof. dr. Rosivall László és Szócska Miklós megállapodtak abban, hogy fél év múlva újra találkoznak, hiszen mindannyiunk érdeke a program sikere.

Bővebb információk: http://cigany-orvoskepzes.eu/

(forrás: kormany.hu, NEFMI - Egészségügyért Felelős Államtitkárság)
hirdetés

Könyveink