hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Küzdelem az influenza H5N1 vírus ellen

Összefoglalva: jelenleg létezik olyan módszer, amelynek segítségével biztonságos vakcinatörzs állítható elő veszélyes H5N1 vírusokból. Ennek ellenére a reverz genetikai technológia átmenete a kutatólaboratóriumból a termelési környezetbe új kihívások elé állította a WHO-laboratóriumokat és a termelőket, valamint az állategészségügyi és humán közegészségügyi hatóságokat.

 Hogyan biztosítjuk a manipulált H5N1 vírus ártalmatlanságát?
 A HP H5N1 vírusokat magas biztonsági szinten kell kezelni. Azt követően, hogy egy H5N1 vírust genetikailag módosítottak, megfelelően bizonyítani kell, hogy az ártalmatlanság fennáll. A WHO-laboratóriumok hálózata kifejlesztett egy protokollt a patogenitási vizsgálatokra különböző állatokban, amely ha megfelelő eredményt ad ezekben a vizsgálatokban, felszabadítható a vakcina termelésére.
  Hogyan biztosítjuk a manipulált vírus minőségét?
A fejlesztő laboratóriumok, amelyekben a reverz genetikát alkalmazzák, kevés figyelmet szentelnek azoknak a minőségi előírásoknak, amelyek szükségesek az oltóanyag előállításakor. Annak érdekében, hogy a reverz genetika felhasználható legyen a vakcinafejlesztésben, a termelőknek be kell tartaniuk azokat az irányelveket, amelyek a vakcina biztonságára vonatkoznak, különösen a TSE-mentességet illetően.
   Hogyan kell átalakítani a termelőkörnyezetet?
Influenzavakcinát olyan környezetben termelnek, amelyet úgy terveztek, hogy a terméket jobban védik, mint a termelésben részt vevő személyzetet. Ez lényeges kérdés a H5N1 oltóanyag előállítása szempontjából, ahol a személyzet fogékony lehet a H5N1 vírusfertőzésre, még akkor is, ha a vírus nem patogén. A WHO azt tanácsolja, hogy a H5N1 oltóanyag termelése biológiai szempontból elkülönített területen történjen. A termelőnek feltétlenül védenie kell a személyzetet, valamint a környezetet. A személyzet védelmére javasolt eszközök: a termelésben részt vevők vakcinálása, speciális védőruha, és fertőzés esetében neuraminidáz-bénító gyógyszer alkalmazása. Európában további nehézségek is fennállnak: a manipulált vírusok az ún. „genetikailag módosított organizmusok” kategóriájába tartoznak, ami azt jelenti, hogy a termelőknek engedélyt kell szerezniük a megfelelő hatóságoktól.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JANKOVICS ISTVÁN, DR. MELLES MÁRTA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés