hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Kupcsulik: „Nincs igazi érdek a hatékony gyógyításra”

Dr. Kupcsulik Péter egyetemi tanár írását közli pénteki számában a Népszabadság, amelyben amellett érvel, hogy nyolcmilliárd forint nem elég a várólisták megszüntetésére.

A professzor nem az összeg nagyságát vitatja, hanem arról beszél, hogy a várólisták önmagukban nem jelzik az egészségügyi ellátás számtalan finanszírozási gondját. Szerinte a kampányszerű várólistafaragás helyett olyan szakmai, szervezési egyensúly megteremtése lenne a feladat, amelyhez nagyságrendekkel több pénz és átgondolt, az orvosi szempontokat messzemenően figyelembe vevő szellemi innováció szükséges.

Példájában a hazai riasztó daganatos halálozás okait idézi, mindenek előtt a késői diagnózist. Mint emlékeztet: mind a CT-, mind az MRI-készülékek száma Magyarországon egyharmada az európai átlagnak, így nincs esély a korai felismerésre.

A másik ok az ellátás hiánya. A daganatok leghatékonyabb kezelése a sebészi ellátás. A magyar egészségügy legrosszabbul finanszírozott területe a sebészet. Minden kórházban „ráfizetéses”. Ez az eufemisztikus szóhasználat csak a hazai viszonyokra érvényes, határainkon túlra tekintve, nemzetközi összehasonlításban a magyar sebészet a korszerű kezelések valós árának átlagosan egyötödéért kénytelen tengődni.

Legalább ennyire fontos a tvk, azaz a teljesítményvolumen-korlát. Ez minden kórház számára havi kiadási limitet jelent. Ez alól nem képez kivételt sem a daganatos sebészeti eset, sem a nagy intézetek speciális betegellátása. Hiába lenne képesség vagy szándék több beteg kezelésére, a rendszer ezt tiltja. Nincs igazi érdek a hatékony gyógyításra, mert a finanszírozó nem ezt honorálja. A kórházak esetenként ügyeskedni próbálnak: ha tehetik, a kevésbé ráfizetéses eseteket részesítik előnyben – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

Könyveink