hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Kulcsfontosságú gének az agydaganatok kialakulásában

Amerikai tudósok azonosították azt a hét kulcsfontosságú gént, amelyek segítségével prognosztizálható az agyi daganatos betegség kimenetele. A kutatás, amelynek eredményeiről az Amerikai Orvosok Szövetségének lapja, a JAMA (Journal of the American Medical Association) számol be, olyan teszt és gyógyszer kidolgozásához vezethet, amellyel megjósolható a páciens túlélési esélye, illetve amellyel célba vehetők a felelős gének.

Génmutációk százai járulhatnak hozzá az agydaganat kialakulásához, ám a Northwestern University kutatói azokat igyekeztek megkeresni, amelyek a tumor növekedéséért felelősek.

Több mint 500 agytumor miatt műtött betegtől származó mintában állapították meg a génprofilt. A páciensek többsége magas malignitású, high-grade gliómában vagy az agydaganatok legrosszindulatúbb formájában, glioblasztómában szenvedett. (Utóbbiban szenved Edward Kennedy szenátor is, aki tavaly májusban hozta nyilvánosságra a betegségét.)
Megvizsgálták a gének közötti kölcsönhatásokat is. Sikerült kimutatniuk 11 súlyponti gént, valamint több tucat olyat, amelyek az előbbiekkel voltak kölcsönhatásban. A gének a biológiai funkciók révén kapcsolódtak egymáshoz.

A gének közül hétnek az állapota utalt a páciens túlélési esélyeire, amikor a kutatók a mintákat összevetették az Egyesült Államok kormánya által finanszírozott nagyszabású projekt, a Rák Genom Atlasz adataival.
„A tumorból vett mintából megjósolható a betegség rizikója” – mutatott rá a vizsgálatot irányító Markus Bredel, hozzátéve azonban, hogy a kockázatbecslés nem egzakt eljárás. Magyarázata szerint kutatásaik más vizsgálatokhoz szolgálnak adalékul, amelyek révén próbálják a glioblasztóma kialakulásában szerepet játszó géneket és génhálózatokat beazonosítani.
Boris Pasche, a University of Alabama kutatója szerint, aki a folyóirat kísérő szerkesztőségi cikkét írta, az új modell révén megmagyarázható, hogy mely károsodott gének fontosak a daganat kialakulása szempontjából, s melyek azok, amelyek csupán „szemlélődnek”.
„Optimista vagyok, végre megtaláltuk a glioblasztóma Achilles-sarkát, legalábbis az egyiket, s ily módon számottevően javíthatjuk a betegek túlélési esélyeit” – hangsúlyozta Boris Pasche.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 5,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink