hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Krónikus létszámhiány az egészségügyben

Zöld könyv: számbaveszik a gondokat és keresik a megoldási lehetőségeket

Míg nem is olyan régen mind a hazai, mind a nemzetközi elemzők egyetértettek abban, hogy Magyarországon túl sok az orvos, ma már egyes területek elnéptelenedésétől tartanak. Hiányszakma lett az egészségügyi dolgozóké, és a tendencia veszélyes méreteket ölthet, hacsak érdemi intézkedésekkel meg nem állítják. Ezt felismerve készítette el az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium munkacsoportja a „zöld könyvet”, azt a vitaanyagot, amely a probléma okainak és következményeinek elemzésén túl néhány kitörési pontot is felvázol.

Professzor Muszbek László akadémikus, miniszteri biztos vezetésével egy évvel ezelőtt szakértői bizottság alakult, amely felvállalta, hogy áttekinti az egészségügyi dolgozók helyzetét, feltárja az ágazat humán erőforrással kapcsolatos gondjait, és megpróbálja megkeresni a lehetséges megoldásokat is. Az orvosszakmai szervezetek és szövetségek részvételével elkészült vitaanyagot a közelmúltban hozták nyilvánosságra. Mint azt Varga Piroska, az ELTE Egészség-gazdaságtani Központjának megbízott szakmai vezetője, a vitairat szerkesztője lapunknak elmondta, az összeállításról a tervek szerint március végéig szakmai és társadalmi vitát szeretnének folytatni. Az a cél, hogy törvények, rendeletek formájában olyan döntések szülessenek a finanszírozás, a foglalkoztatás, az oktatás és a jogállás kérdésében, amelyek hozzájárulhatnak nemcsak az egészségügy humánpolitikai stratégiájának kidolgozásához, de a reform sikeréhez is – fogalmazott a tárca politikai államtitkára, Vojnik Mária a vitairat sajtóbemutatóján.

Az egészségügyben tapasztalható állandósult létszámhiány okai összetettek: a tanulmány készítői szerint a többletmunkán túl az alacsony bér, az elismertség hiánya, a dolgozók kedvezőtlen korösszetétele, a nők magas aránya mind szerepet játszanak ebben.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés