hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Koronavírus: nem élesítik az önkéntes munka felmondását (Frissítve: Emmi, MOK)

A koronavírus-járvány miatt a kamara nem fogja "élesíteni" az önkéntes túlmunka felmondását, amelyet a bértárgyalások sikertelenségének esetére kilátásba helyezett. Az Emmi szerint a MOK veszélyhelyzetben zsarol, a MOK szerint viszont az orvosellenes hangulatkeltés jelent nemzetbiztonsági kockázatot..

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) arra kéri a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni fertőzésvédelmét biztosító eszközök beszerzése érdekében, jelentette ki a MOK elnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten. Kincses Gyula közölte: nem lehet az amúgy is eladósodott intézményekre terhelni a járvány többletköltségeit, a kormányzatnak biztosítania kell, át kell vállalnia az ellátás finanszírozását.

Mint jelezte, a koronavírus-járvány miatt a kamara nem fogja "élesíteni" az önkéntes túlmunka felmondását, amelyet a bértárgyalások sikertelenségének esetére kilátásba helyezett.

A kamarai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy eddig is a szakdolgozók hiánya és az orvoshiány volt az egészségügy legfőbb gondja, ami egy járvány idején fokozott problémát jelent. Ha "nincs személyzet, nincs semmi", fogalmazott, hozzátéve, ezért a MOK arra kéri a kormányt, hogy fogadja el az általuk javasolt, a dolgozók pályán tartását szolgáló bértáblát. Kincses Gyula hozzáfűzte, hogy a MOK a járványveszély idején semmilyen olyan akciót nem indít, amely veszélyeztetné a betegellátást.

Lénárd Rita, a kamara alelnöke közölte, hogy a "járványveszély frontvonalában" dolgozó háziorvosok a legveszélyeztetettebbek, ezért haladéktalanul el kellene látni őket megfelelő védőfelszereléssel. A hozzájuk eljuttatott sebészi maszkok ugyanis erre nem alkalmasak. Az alelnök szerint nem megfelelő a lakossági tájékoztatás sem. Úgy véli, a tömegközlekedési eszközökön plakátokon kellene tájékoztatni arról, miként csökkenthető a fertőzés kockázata, ritkítani kellene az orvos-beteg találkozásokat, például e-recepttel, valamint fel kellene hívni a lakosság figyelmét arra, hogy feleslegesen senki ne menjen sehová.

Svéd Tamás, a MOK titkára szintén azt mondta, hogy a járvány kontrollálásának a szakemberhiány lehet a legfőbb akadálya. Arról is szólt: tisztában vannak azzal, hogy a megfelelő védőfelszerelés világszerte hiánycikk lett, ám lépéseket kellene tenni azért, hogy a "frontvonalba" koncentrálják az eszközöket.

Álmos Péter, a szervezet másik alelnöke emlékeztetett arra, hogy ma egy sürgősségi osztályon dolgozó kezdő orvos nettó 900 forintot keres óránként, egy szakorvos pedig 1700 forintot. Az alacsony bér veszélyezteti a biztonságos betegellátást, hiszen az orvosoknak másodállást, többletmunkát kell vállalniuk a megélhetés érdekében. A MOK nettó 2400 forintos órabért kér a kezdő orvosoknak és 4100 forintosat a szakorvosoknak. Szerintük így kivezethető volna a hálapénz és vissza lehetne csábítani a külföldön dolgozó kollégákat.

Kincses Gyula kérdésre válaszolva közölte: a MOK etikai eljárást indít az ellen az acsai háziorvos ellen, aki homeopátiás védekezést ajánl a koronavírus-fertőzés ellen.

*

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben reagált. Mint írják, jelenleg minden kórházban bőségesen rendelkezésre állnak a megfelelő védőeszközök az orvosok, a nővérek és szakdolgozók számára. A mentők védőruhában szállítják be mindazokat, akiknél csak felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja. A kórházakban védőruhás orvosok vizsgálják az embereket. Túl azon, hogy jelenleg valamennyi kórház kellő mennyiségű védőfelszereléssel rendelkezik, további hatvanezer olyan speciális maszk van, amelyek a legnagyobb biztonságot garantálják azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik naponta szoros kapcsolatba kerülnek az új koronavírussal fertőzött betegekkel, illetve azokkal, akiknél felmerülhet a fertőzés gyanúja.

A háziorvosok esetében az NNK új eljárásrendje biztosítja, hogy minimálisra csökkenjen a találkozás azokkal, akiknél egyáltalán felmerülhet a koronavírus-fertőzés gyanúja. A MOK vezetésében ülő orvosoknak tudniuk kell – ha nem tudják, az nagy baj, ha tudják és mégis az ellenkezőjét állítják, akkor az már minősíthetetlen –, hogy a háziorvosoknak maguknak kötelességük biztosítani a működésükhöz szükséges feltételeket. Ők felelősek a saját és a betegeik biztonságáért is. Ha kell, az állam természetesen, kisegíti őket, most például védőmaszkokkal.

Nem igaz az sem, hogy nem megfelelő a lakosság tájékoztatása. Az operatív törzs naponta tart tájékoztatót, tucatszor hallhatók-láthatók a megelőzést szolgáló rádióhirdetések és tévés kisfilmek, a kormány a hivatalos oldalán, a zöldszámokon és e-maileken keresztül állandó kapcsolatot tart a lakosokkal. Az pedig példátlan, hogy a MOK vezetése veszélyhelyzetben, egy világjárvány kitörésének küszöbén próbálja zsarolni a kormányt az orvosok önként vállalt többletmunkájának felmondásáról szóló nyilatkozatok letétbe helyezésével. Ilyenre sehol nincs példa a világon. Ezt akarná az orvostársadalom? Most az összefogás ideje van, nem a zsarolásé, zárul a közlemény..

*

A Magyar Orvosi Kamara "határozottan visszautasítja" a kormány közleményét, amiben azt írták, példátlan, hogy az orvosi kamara vészhelyzetben próbálja zsarolni a kormányt.

A MOK rövid közleményben reagált a reakcióra, amiben azt írják: Az egészségügy dolgozói a jelen helyzetben is esküjüknek megfelelően hatalmas áldozat- és kockázatvállalással teszik a dolgukat. Ismételten és egyértelműen kijelentettük, hogy járványveszélyes időszakban semmilyen akcióval nem veszélyeztetjük a betegellátás biztonságát. A sajtótájékoztatón ehhez kértünk segítséget a kormánytól, és együttműködést, segítséget ajánlottunk fel. Ebben a helyzetben az indokolatlan orvos-ellenes hangulatkeltést nemzetbiztonsági kockázatnak tartjuk.

(forrás: MTI, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink