2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Koronavírus: iskolabezárással is védekeznek a kormányok (Bővítve)

Olaszországban leállítják az oktatást, a német kormány megtiltotta az orvosi védőfelszerelések exportját, Szlovéniában is megjelent a koronavírus.

Egész Olaszországban leállítják az oktatást csütörtöktől

Március 15-ig  minden olaszországi oktatási intézmény működését felfüggesztik a koronavírus-fertőzés terjedése miatti óvintézkedésként – jelentette be Lucia Azzolina oktatási miniszter szerda este. Száz fölé emelkedett az újfajta koronavírus halottjainak a száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság szerda esti tájékoztatása szerint. A Covid-19 fertőzésnek már 107 halottja van. Bejelentették, hogy óvintézkedésként csütörtöktől leállítják az oktatást az egész országban.

Angelo Borrelli, a polgári védelmi hatóság vezetője közölte, hogy a halálozási ráta 3,47 százalékos. Az utóbbi egy nap alatt huszonyolccal emelkedett az elhunytak száma. Az igazoltan fertőzöttek száma 2706-ra emelkedett, 55 százalékukat Lombardia, 19 százalékukat Emilia Romagna, 12 százalékukat Veneto tartományban regisztrálták. Olaszország többi részén alacsonyabban az arányok. Intenzív osztályon 295 személyt kezelnek, 276 az eddigi gyógyultak száma.

Lucia Azzolina oktatási miniszter bejelentette, hogy március 15-ig minden oktatási intézményben felfüggesztik a tanítást. Giuseppe Conte miniszterelnök szerint az intézkedés révén el akarják kerülni a kórházak telítettségét. A kormány rendelkezése csütörtöktől minden oktatási intézményre érvényes a bölcsödéktől az egyetemekig. Eddig kizárólag a Covid-19 fertőzéstől leginkább érintett északi tartományokban tartottak zárva az iskolák, egyetemek. Az oktatás országos szüneteltetése mintegy 8,4 millió tanulót érint, csak az általános iskolásokat és a gimnazistákat, szakközépiskolásokat számolva.

Sajtóértesülések szerint a kormány az egész országra kiterjeszti az északi régiókban már tíz napja érvényes többi óvintézkedést is, köztük a múzeumok, mozik bezárását. Giuseppe Conte a következő órákban és napokban újabb intézkedések bevezetését ígérte.

A szerdai újságokban megjelentett felhívással a római kormány arra figyelmeztette az olaszokat, minél kevesebb emberrel találkozzanak, egy méteres távolságot tartsanak egymástól, ne fogjanak kezet, ne csókkal köszöntsék egymást. Minden 65 évnél idősebb olaszt arra kértek, ne menjenek utcára, mivel a vírusfertőzés lefolyása az ő esetükben vezethet súlyosabb tünetekhez. A csoportos és tömegesemények tervezett felfüggesztése közt szerepel a labdarúgó bajnokság összes találkozójának zárt ajtók mögötti rendezése.

Hatra emelkedett a romániai megbetegedések száma

A szerdán rögzített két új esettel hatra emelkedett a Romániában észlelt koronavírusos fertőzések száma. A kórt legutóbb egy 16 éves temesvári fiúnál és egy 71 éves suceavai férfinél azonosították. A temesvári tinédzser minden bizonnyal a 47 éves nagybátyjától kapta el a fertőzést, akit kedden utaltak be a temesvári járványkórházba. A férfi együtt repült Olaszországból Temesvárra azzal a 38 éves temesvári nővel, akinél múlt pénteken észlelték a kórt. Mindhármukat a temesvári járványkórházban tartják megfigyelés alatt. A férfi és a fiú tünetmentes, a férfi szerdai leleteiben már nem is tudták kimutatni a Covid-19-es kórokozót.

Az idős suceavai férfi autóbusszal tért vissza Magyarországon keresztül Romániába pénteken az olaszországi Lombardia egy olyan településéről, ahol korábban nem regisztráltak koronavírusos megbetegedéseket. Az autóbusz Nagylaknál lépett be Romániába – közölte Nelu Tataru egészségügyi államtitkár. Az idős férfi kedden észlelte a betegség tüneteit, ezért beutalták a suceavai megyei kórházba. A koronavírus-teszt pozitív eredménye után a jászvásári járványkórházba szállították. A hatóságok valamennyi esetben próbálják felmérni, hogy a fertőzött személyek kivel kerültek kapcsolatba az elmúlt napokban, és újabb vizsgálatokat rendelnek el.

Az orvosok már három nappal ezelőtt gyógyultnak nyilvánították azt az Gorj megyei fiatalembert, akinél a múlt héten először észlelték Romániában a koronavírusos fertőzést.

Angol tisztifőorvos: nem a legrosszabb forgatókönyvre számítunk

Az új típusú koronavírus elvileg a brit lakosság 80 százalékát is megfertőzheti, de ez az elképzelhető legrosszabb eset, és a brit egészségügyi hatóságok nem számítanak e forgatókönyv megvalósulására – mondta szerdán az angol tisztifőorvos.

Chris Whitty professzor a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva gyakorlatilag kizárta azt is, hogy a kínai intézkedésekhez hasonlóan Nagy-Britanniában is egész városok lezárására lenne szükség. Kínában a járvány korai szakaszában ez ésszerű intézkedés volt, de az ilyen lépés csak addig célszerű, amíg a megbetegedések egy adott térségben – mint például Kína esetében a járvány elején karantén alá vont Vuhan városában – koncentrálódnak, és máshová még nem terjedtek át – mondta a szakértő. Az angol tisztifőorvos szerint azonban mivel a betegség most már számos helyen megjelent Európában és a világban, városok lezárása Nagy-Britanniában nagyon valószínűtlen.

Az angol tisztifőorvos a szerdai BBC-műsorban – a nagy-britanniai járvány várható méreteit firtató kérdésre – azt mondta: nagyon nagy kiterjedésű járvány esetén a brit lakosságnak akár a 80 százaléka is megfertőződhet a vírus terjedésének első vagy első két hullámában.

"Nem azt mondjuk azonban, hogy ez fog történni, ez az abszolút felső széle a tervezéshez használt becslési sávnak, ezt hívjuk az ésszerűen felvázolható legrosszabb eseti forgatókönyvnek" – hangsúlyozta Chris Whitty. Hozzátette: a brit egészségügyi hatóságok ennél alacsonyabb, jó eséllyel sokkal alacsonyabb fertőződési aránnyal számolnak.

Whitty professzor szerint fontos azonban a legrosszabb forgatókönyvre is terveket készíteni, annak érdekében, hogy ha ez valósulna meg, az ország ezt is felkészülten kezelhesse. Nagy-Britanniában eddig nem volt halálos áldozata a járványnak, de az angol tisztifőorvos szerint a fertőzés terjedése esetén jelentős eséllyel számítani kell "néhány" halálesetre, különösen a kiemelten veszélyeztetett – idősebb, krónikus betegségekkel küszködő – csoportokban. Whitty professzor hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a rendszeresen visszatérő szezonális nagy-britanniai influenzajárványokban évente átlagosan nyolcezren halnak meg.

A német kormány megtiltotta az orvosi védőfelszerelések exportját

A koronavírus-járvány miatt azonnali hatállyal kiviteli tilalmat rendelt el az orvosi védőfelszerelésekre szerdán a németországi védekezést irányító kormányzati válságstáb. A német szövetségi egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium közös válságstábjának döntése szerint az egészségügyi maszkok, kesztyűk, járványvédelmi kezes-lábas ruházatok és egyéb védőfelszerelések exportja ezentúl csak rendkívüli engedéllyel, például összehangolt nemzetközi segélyakciók keretében lehetséges. A válságstáb arról is döntött, hogy központi ellenőrzés alá vonják a kórházak, orvosi rendelők és szövetségi hatóságok ellátását ilyen eszközökkel.

A válságstáb a külföldön karanténba helyezett német állampolgároknak a helyi hatóságok utasításainak betartását javasolják. Ez azt is jelenti, hogy a karantén végéig, március 10-ig nem térhetnek haza a Spanyolországhoz tartozó atlanti-óceáni szigeten, Tenerifén a járvány miatt lezárt szálloda német vendégei – áll a testület üléséről kiadott közleményben. Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) szerdai adatai szerint eddig 240 fertőzést regisztráltak. A 16 tartomány közül 15-ben van legalább egy fertőzött, a kivétel az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt. A legtöbb fertőzést – 111 esetet – Észak-Rajna-Vesztfáliában jegyezték fel.

Az esetek száma nyolc napja, február 25-én kezdett növekedni, a járvány észak-olaszországi terjedésével párhuzamosan. A Kínában megjelent vírus németországi felbukkanásától, január végétől február 25-ig csupán 16 fertőzöttet találtak, közülük 14-et már gyógyultnak nyilvánítottak. Az utóbbi nyolc alatt a járványügyi helyzet változásával a közhangulat is megváltozott. Az ország több részén tapasztalható az úgynevezett pánikvásárlás vagy felvásárlási láz – élelmiszerek és háztartási szerek felhalmozása –, leginkább a tartós élelmiszerek és a kézfertőtlenítő gél iránti kereslet ugrott meg. A gyógyszertárakban országszerte hiánycikk az egészségügyi maszk.

A hiány szokatlan üzleti megoldásokat eredményezett, így például a főváros, Berlin központjában, az Alexanderplatzon egy cipőáruház kirakatában nagyméretű plakátokon hirdetik, hogy rendkívüli akció keretében szájmaszkot árusítanak, amíg a készlet tart. Bűncselekmények is előfordulnak, országszerte több kórházból elloptak ismeretlenek kézfertőtlenítő szert adagoló palackokat.

Szlovéniában is megjelent a vírus

Szlovéniában is megjelent az új koronavírus: egy ember esetében az egészségügyi hatóságok megerősítették a fertőzöttséget – közölte az ügyvezető kormány. Marjan Sarec szlovén ügyvezető kormányfő szerda este Twitter-oldalán tette közzé a hírt.

Ales Sabeder ügyvezető egészségügyi miniszter nem sokkal később rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta: a beteg Marokkóból, Olaszországon keresztül érkezett Szlovéniába, jelenleg pedig a ljubljanai kórházban van karanténban. Maja Socan, a szlovén közegészségügyi intézet szóvivője közölte, most arra összpontosítanak, hogy felkutassák azokat, akik kapcsolatban álltak a fertőzött személlyel, és kiderítsék, hogy hol fertőződhetett meg.

Szlovéniában ez az első koronavírus-fertőzés. Két szlovén állampolgár korábban megfertőződött a Japánban tartózkodó Diamond Princess brit-amerikai üdülőhajón, de őket Japánban kezelik. Szlovénia múlt hétfő óta fokozott készenléti állapotot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. Az országban eddig 352 koronavírustesztnek lett negatív eredménye.

Meghalt egy korábban gyógyultnak nyilvánított fertőzött a közép-kínai Vuhanban

Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe egy öt nappal korábban gyógyultnak nyilvánított páciens a közép-kínai Vuhanban, jelentette helyi sajtóforrásokra hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön.

A 36 éves férfi halálához a vuhani egészségügyi bizottság által kiadott halálozási kivonat alapján az új típusú koronavírus által okozott légzési elégtelenség, majd fulladás lépett fel. Li Liang február 12-től az egyik, a járványhelyzet miatt rohamtempóban felépített vuhani kórházban feküdt, ahol az enyhébb tüneteket produkáló betegeket kezelték. A kórházból két hét után távozhatott, de az érvényes előírások szerint még további 14 napig egy karanténként kialakított szálláson kellett tartózkodnia. A férfi felesége arról számolt be, hogy férje két nappal az után, hogy elhagyta a kórházat, ismét rosszul lett. Szájszárazságról és puffadásról panaszkodott. Március 2-án ismét kórházba szállították, ahol még aznap délután elhunyt.

A sanghaji székhelyű The Paper című lap az SCMP szerint egy azóta az internetes oldaláról eltávolított cikkben arról is hírt adott, hogy a vuhani Fangcang Kórház – amely szintén egyike a járvány miatt kialakított ellátó központoknak – szerdán egy felhívást tett közzé, miszerint több, korábban gyógyultnak nyilvánított pácienst kellett újból ellátás alá helyezni a tünetek ismételt felbukkanása miatt. A kórház emiatt csütörtöktől a vírus elleni antitestek jelenlétét is teszteli a betegek esetében, mielőtt gyógyultnak nyilvánítaná őket.

Kína szárazföldi részén szerda éjfélig újabb 139 fertőzöttet diagnosztizáltak, közülük 131-et a járvány kiindulópontjának számító Vuhanban. Az esetek száma ezzel a szárazföldi Kínában 80 409-re emelkedett, míg további 31 halálozással az elhunytak száma 3012-re nőtt. A betegségből eddig országszerte több mint 52 ezren gyógyultak fel, és a 25 ezret meghaladja a még jelenleg is kezelés alatt állók száma, akik közül csaknem 6 ezer beteg állapota súlyos.

Bosznia-Hercegovinában is megjelent a fertőzés

Bosznia-Hercegovinában is megjelent az új típusú koronavírus, csütörtökön a boszniai Szerb Köztársaságban regisztrálták az első két esetet, közölte a Banja Luka-i RTRS televízió.

A nyugat-balkáni ország többségében szerbek lakta országrészében egy apánál és a fiánál állapították meg a vírus jelenlétét, jelentette be Alen Seranic, az országrész egészségügyi minisztere. Hozzátette: a férfi családját megfigyelés alá helyezték.

A fiú iskoláját lezárták, és azokat a gyerekeket is megvizsgálják, akik az utóbbi időszakban kapcsolatba kerültek a gyerekkel. A férfi Olaszországban dolgozik, ott fertőződhetett meg, és hazalátogatásakor adhatta tovább a vírust, közölték az illetékesek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink