hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Kormány–Gyártók 1:1

Folytatódik a gyógyszerpiaci összecsapás

Az Alkotmánybíróság (Ab.) május 25-i határozata után döntetlennel zárult a kormány és a gyógyszergyártók közötti párharc első fordulója. A taláros testület alkotmányellenesnek nyilvánította az április elsején életbe léptetett 15 százalékos árcsökkentést, illetve árbefagyasztást. Az indoklás szerint a kormány túllépte az ártörvényben adott felhatalmazás kereteit. A testület ugyancsak az alaptörvénybe ütközőnek találta azokat a még hatályba nem lépett szabályokat, amelyek szerint nem a törvény, hanem kormányrendelet határozta volna meg a gyógyszerek kiskereskedelmi forgalomban felszámítható legmagasabb árára vonatkozó részletes szabályokat. Megsemmisítette az Ab. azt a kormányrendeleti előírást is, amelynek alapján a gyógyszerek áráról, a tb-támogatott szerek árváltozására irányuló kérelemről az egészségbiztosító dönthetett volna.

A kifogásolt rendelkezések június 30-án veszítik hatályukat.

A gyógyszergyárak és gyártói szövetségek beadványai nyomán született alkotmánybírósági döntést a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete is örömmel fogadta. Hangsúlyozták, tárgyalásra törekszenek a kormánnyal, hogy egy olyan gyógyszerpiaci megállapodás szülessen, amely kiszámíthatóságot és biztonságot eredményez, és eltökélt céljuk, hogy az április elsejei helyzet visszaállításából a betegek minél kevesebbet érezzenek meg. Az egészségügyi tárca az Ab.-döntés után kiadott közleményében úgy fogalmaz: megtalálják a módját, hogy a betegek terhei az idén ne növekedjenek. Ez utóbbi nyilatkozatból nyilvánvaló, hogy az egészségügyi minisztérium már készül a visszavágóra, amelyre már azelőtt megkezdte az alapozást, hogy a taláros testület meghozta volna elmarasztaló ítéletét.

A szaktárcánál már korábban elkészült az a szakmai koncepció, amely a vényfelírástól a patikai forgalmazáson át az orvosságok támogatásáig és reklámozásáig a gyógyszerpiac szinte teljes egészére új szabályok bevezetését javasolja.

A gyógyszerpiac újraszabályozásának szakmai koncepciója jelentős mértékben épít a Gazdasági Versenyhivatal tavaly készült, majd idén módosított elemzésére. A munkaanyag szerint az alapelvekben június 30-ig kellene megegyezni a társadalmi és a szakmai szervezetekkel, a gyógyszerpiac újraszabályozásáról szóló törvénytervezetnek pedig augusztus végére kellene elkészülnie, hogy ezt követően az Országgyűlés elé kerülhessen. Egyelőre nem tudni, vajon az Alkotmánybíróság elmarasztalása hátráltatja vagy éppen felgyorsítja-e majd az eseményeket.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Haiman Éva
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés