hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kórházátalakítás kérdőjelekkel

Vihart kavart a fővárosban egy új tervezet

A Medical Tribune megjelenésével egy időben a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága nagy valószínűséggel felhatalmazza Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettest arra, készítsen számításokat a fővárosi kórházak lehetséges átalakításáról. A háttérmunkálatokat követően egyes intézmények gazdasági társaságként működhetnek, míg másokat várhatóan szakintézménnyé alakíthatnak.

Az, hogy a jelenlegi, sokak által túlméretezettnek tartott fővárosi egészségüggyel valamit tenni kell, régóta nem kérdés. Kérdés legfeljebb az lehet, hogy a finanszírozási anomáliák és az egyre növekvő közterhek miatt most kell-e megtenni, úgymond előre menekülve a sorozatos válságokkal fenyegető helyzetből, és főként úgy kell-e megtenni, mint ahogyan arra a közelmúltban a fővárosi főpolgármester-helyettes a stratégiai kérdéseket eldöntő egészségügyi bizottság előtt kísérletet tett. Nem is véletlen, hogy vihart kavart a kórházakat érintő legújabb átalakítási terv, amelyet – némiképp okkal és joggal – előkészítetlennek, gazdaságilag megalapozatlannak neveztek mind a főváros ellenzék egészségügyi képviselői, mind pedig azok közül sokan, akiknek léte, egzisztenciája függhet a döntéstől. A fideszes bizottsági alelnök, Kupper András igyekezett ugyan komolytalannak feltűntetni a javaslatot, pedig Szolnoki Andrea egyáltalán nem áprilisi tréfának szánta, hogy a többi közt kezdeményeztetné a bizottsággal a visegrádi szakkórház, a Schöpf-Mérei Ágost Kórház és Anyavédelmi Központ, valamint a Budai Gyermekkórház gazdasági társasággá alakítását. A Szent Margit Kórházat onkológiai, a Nyírő Gyulát pszichiátriai-addiktológiai szakkórházzá alakítaná – utóbbiban a manuális osztályok teljesen megszűnnének, míg a Margit kórháznak az ugyancsak budai Szent János Kórházzal kellene egyeztetnie a párhuzamos osztályok megmaradásáról.

Az elképzelésről a kormánypárti képviselők hiányzása és az ellenzék obstrukciója miatt a hónap elején ugyan nem született döntés, mégis gyors ellenreakciót váltott ki: az érdekvédelmi szervezetek közös tiltakozó nyilatkozatról határoztak, a Fidesz pedig lakossági akciót szervezett a Szent Margit Kórházat érintő tervek miatt, s Kupper András arra is felkérte a demonstrálókat, hogy kedvezőtlen döntés esetén alkossanak élő láncot az intézmény körül. A Nyírő kórház szakszervezeti vezetője sem volt visszafogott, amikor úgy fogalmazott: „egyértelmű, hogy Szolnoki Andrea később privatizálni akar”.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Köbli Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés