hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Kórházak szociális feladattal? – mindenkinek jó lenne

Egy most formálódó javaslat szerint akár a kórházak is nyújthatnának szociális ellátást, amennyiben a közös minisztériumon belül sikerülne egyezségre jutnia a két ágazatnak.

Soha vissza nem térő alkalom, hogy az egészségügy és a szociálpolitika egy gazdához, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz tartozik, mondta lapunknak az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke. Ari Lajos arról az elképzelésről tájékoztatta portálunkat, amelyet a közelmúltban jóváhagyott a Magyar Kórházszövetség, s amelyet javaslatként eljuttattak az egészségügyi államtitkárhoz.

Miközben a 2007-es struktúraátalakítás nyomán jelentősen csökkent a kórházak, illetve klinikák aktív betegellátásra rendelkezésre álló ágyainak száma, más férőhelyeké viszont jelentősen emelkedett. Így történt ez a krónikus, illetve az ápolás céljára fenntartott helyek esetében is. Ezeket – a kezelések jellegére való tekintettel – nem teljesítményük alapján finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hanem napi fix díjat utal a működtető kórházaknak. A krónikus férőhelyek esetében ez 6720, míg az ápolási osztályokon ágyanként 5600 forint.

A krónikus osztályokon – tudtuk meg Molnár Attilától, az OEP finanszírozási főosztályának helyettes vezetőjétől, a javaslat másik megfogalmazójától – három hónapig, míg az ápolási osztályokon fél évig fizeti a fenti összeget az egészségpénztár, utána viszont degresszív módon csökken a finanszírozás. Ettől kezdve a kórházak lényegében ráfizetnek a krónikus, illetve ápolási osztályon fekvő betegekre, akiket azonban nem tudnak sehova sem átirányítani, a kórházi ellátás megszüntetése viszont esetükben embertelenség lenne. Legtöbbször ugyanis olyan idős, magukat ellátni képtelen emberekről van szó, akikről a szociális ellátórendszernek kellene gondoskodnia, hely hiányában azonban erre nincs lehetősége.

A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a kórházak is végezhessenek szociális ellátást, s ennek finanszírozásába szálljon be a szociális rendszer. Ezt az OEP által száz százalékosan finanszírozott időszak – a negyed, illetve fél év – letelte után gondolják elképzelhetőnek. Az egészségpénztár finanszírozási összegének csökkenését ellensúlyozandó – így az ötlet – a társágazat folyamatosan egészítse ki száz százalékra, vagyis az OEP által fizetett eredeti összegre, az itt fekvők ellátására szánt pénzt.

Ari Lajos szerint ezzel lényegében mindenki nyerne: az ellátásra szorulók, a hely- és beruházási pénzhiánnyal küzdő szociális ágazat, illetve a deficitet lenyelni kénytelen kórházak. Jelenleg 8820 krónikus és 2434 ápolási ágyat finanszíroz az egészségpénztár. Ez van a mérleg egyik serpenyőjében, mondja az EGVE elnöke, a másikban pedig az elöregedő lakosság, az idős, beteg, ellátásra szoruló emberek folyamatosan emelkedő száma.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink