hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Kórházak csapják be saját dolgozóikat

Alapbértől függően 30–60 ezer forinttól eshetnek el az egészségügyi dolgozók amiatt, hogy a kórházak jelentős része nem választja szét az intézmény által elrendelt, illetve a magasabb bérért, önként vállalt órákat – értesült a Magyar Nemzet. A hazai intézményekben ráadásul rendszeresen megsértik az európai munkaidő-direktívákat.

A foglalkoztatók úgy játsszák ki a jogszabályokat, hogy pontatlanul végzik az általuk elkészített munkaidő-beosztásban szereplő órák minősítését, vagyis azt, hogy melyek sorolhatók a kórház által elrendeltek, illetve melyek a dolgozók által önként vállaltak közé. Az önként vállalt munkaórákért ötven százalékkal többet kellene fizetniük az intézményeknek, így a hamis adminisztráció miatt jelentős összegtől fosztják meg az egyébként is európai színvonal alatti bérért dolgozó hazai szakembereket. Ráadásul így a nyugdíj szempontjából fontos szolgálati idő is jelentősen csökken. A Magyar Nemzet úgy fogalmaz, egyes munkáltatók nem csak az anyagiak terén használják ki beosztottaikat.

A lapnak nyilatkozva Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) elnöke elmondta: noha a jogszabályok szerint 24 órai szolgálatot követően 8 óra piheidőt köteles biztosítani a munkáltató, az is előfordul, hogy egy orvos péntek reggeltől hétfő reggelig ügyel. "Ez nemcsak az ő egészségére nézve romboló, de a fáradtság miatt a beteggel is tragédia történhet" - hívta fel a figyelmet az elnök.

A MOSZ szerint nem megfelelő a vonatkozó jogszabály, mert azt többféleképp lehet értelmezni, a szervezet ezért egyértelmű, koherens normaszöveg megalkotását sürgeti.

A kérdéssel hamarosan a Magyar Kórházszövetség elnöksége is foglalkozik majd. A szövetség elnöke, Rácz Jenő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy valóban nagy szórás mutatkozik a bérezésben, és sokan "egyedien" értelmezik a hatályos jogszabályokat.

(forrás: Magyar Nemzet, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés