2021. július. 28., szerda - Szabolcs.
hirdetés

 

Korai öregedést okozhat a generikus AIDS-szer

A HIV-fertőzés kezelésére Afrikában és más szegény régiókban gyakran alkalmazott egyik AIDS-gyógyszercsalád korai öregedéshez és korral összefüggő problémákhoz, szívbetegséghez, szellemi leépüléshez vezethet - közölték brit kutatók.

A Nature Genetics című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az úgynevezett nukleozid-analógok (reverz transzkriptáz inhibitorok, NRTI vegyületek) károsítják a páciens mitokondriumaiban - az energia előállításában és elraktározásában szerepet játszó sejtszervecskékben - található DNS-t. A kutatók szerint kevéssé valószínű, hogy az újabb generációs AIDS-koktélok hasonló mértékű károsodást okoznának, mert azok kevésbé mérgezőek a mitokondriumokra, ám ennek bizonyítására indokolt a további vizsgálódás. "Időbe telik, mire ezek a mellékhatások nyilvánvalóvá válnak, így kérdőjeles a jövő, és az, hogy az újabb szerek szintén okoznak-e ilyen problémát" - vélekedett Patrick Chinnery kutatásvezető, a Newcastle-i Egyetem munkatársa.

A megállapítások a kutatók szerint segítenek annak magyarázatában, hogy a régebbi antiretrovirális AIDS-szerekkel kezelt HIV-fertőzött emberek miért esendőbbek időnként, és miért jelennek meg náluk fiatalabb életkorban olyan problémák, mint a szívbetegség és a demencia.

"A mitokondriumainkban lévő DNS egész életünk folyamán másolódik, ezért ahogyan öregszünk, természetes módon felhalmozódnak benne a hibák - magyarázta Chinnery. - Úgy hisszük, ezek a HIV ellenes szerek felgyorsítják a hibák felhalmozódási arányát. Tehát mondjuk 10 év alatt egy személy mitokondriális DNS-ében ugyanannyi hiba gyűlhet össze, mintha természetes módon 20 vagy 30 évet öregedett volna."

Az NRTI szerek - amelyek közül a legismertebb az AZT (zidovudin) - nagy előrelépést jelentettek a HIV-fertőzöttek kezelésében az 1980-as években, amikor először megjelentek. Meghosszabbították a páciensek életét, és segítettek abban, hogy a HIV-fertőzést ne halálos ítéletnek, hanem kezelhető krónikus betegségnek tekintsék.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink