hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Vigyázat a biológiailag felszívódó stentekkel!

Biztonsági vizsgálatot rendelt el az FDA a felszívódó GT1 stentekkel kapcsolatban, mivel ezek súlyos kardiális eseményeket okozhatnak, írja az OTSZ Online.

Európában 2011 óta használják a biológiailag felszívódó stentet, az ABSORB III tanulmány első éves eredményei alapján pedig tavaly az USA-ban is engedélyezték. Az American College of Cardiology ülésén ismertetett újabb adatok szerint azonban problémákat okozhat a beültetett stent.

A Stephen Ellis (Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio) által közzétett legfrissebb eredmények azt mutatják, hogy a korábban felismert kedvezőtlen trendből a vizsgálatok második évében jelentős hátrány alakult ki. A páciensek aránya, akiknél komplikáció lépett fel a stent beültetése után, az Absorb GT1-csoportban 10,9%, a Xience-csoportban 7,8%. A stent-trombózisok száma is jelentősen nőtt, 1,9% illetve 0,8%.

Az FDA most azt vizsgálja, hogy ez a növekedés a stentre, vagy annak helytelen használatára vezethető-e vissza. A hatóság egyelőre nem vezetett be korlátozásokat, a kardiológusokat azonban figyelmezteti, hogy tartsák magukat az ajánlott érátmérőhöz, és mondjanak le az Absorb GT1 kisebb erekbe történő beültetéséről, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés