hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Költségtérítést kapnak a plazmadonorok

A harmadik plazmaközpont nyílt meg néhány napja Szegeden, a véradó állomás mellett két magáncég várja a donorokat – írja a Délmagyar.

A plazmadonorok a donációra szánt idejükért cserébe költségtérítést kapnak, amely alkalmanként 3-5 ezer forint, és évente 45 alkalommal adhatnak plazmát – írja a delmagyar.huabból az alkalomból, hogy nemrégiben megnyílt Szegeden a harmadik plazmaközpont. 2016 áprilisa óta jogszabályi kötelezettségük a plazmaközpontoknak, hogy évente legalább egyszer minden donorukat az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) véradóiba irányítsák, továbbá a plazmaközpontok rendszeresen maguk is szerveznek véradást.

A plazmaközpontok a gyógyszergyártás elősegítésére jöttek létre, ugyanis kizárólag humán plazmából lehet némely ritka kórkép kezelésére szánt gyógyszert előállítani. Ennek megfelelően itt nem véradásról beszélünk, hiszen bár a gép levesz többször 2 és fél deciliternyi vért, azt átszűrés után vissza is juttatja a szervezetbe.Az eljárás végén testsúlytól függően 6,5–8,5 deciliternyi plazmát ad a donor, amely ideális esetben 3 nap alatt újratermelődik, ezért lehet a véradásnál jóval gyakrabban plazmát adni. A plazmából levett alvadási faktorokból és proteinekből gyógyszereket készítenek ritka kórképek kezelésére. Egy vérzékeny betegnek például egy heti gyógyszeradagjához 25 plazmaadóra van szükség.

 

(forrás: delmagyar.hu)
hirdetés

Könyveink