hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Vérbiznisz: menteni, ami még menthető

Majdnem 800 millió forintos többletbevételt hozhat az Országos Vérellátó Szolgálatnak a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) nemrég lezárult vizsgálata – értesült a Napi Gazdaság.

A lap szerint a hivatal megállapította, hogy Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter kérésére a vérellátó éveken keresztül a jogszabályban megállapított árnál jóval olcsóbban értékesített vérplazmát bizonyos cégek részére. 

Az OVSZ a véradások során levett vérből készített vérkészítményeket jogszabályban meghatározott díjon köteles továbbadni a kórházak és egészségügyi intézmények részére. Az OVSZ a vérből előállított vérkészítmények közül azonban a friss fagyasztott plazmát nagy mennyiségben adta át gyógyszergyártó cégek részére is. A KEHI megállapította, hogy Molnár Lajos egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter kérésének megfelelően kötött szerződéssel az OVSZ 2006-tól a jogszabályi előírásokat megsértve, a jogszabályban megállapított árnál jóval alacsonyabb, 60-70 százalékkal kisebb díj ellenében – amely egyébként még az előállítási költséget sem érte el – adta át a plazmát gyógyszergyártási alapanyagként az olaszországi KEDRION S.p.A. cége, a HUMAN BioPlazma Kft., illetve jogelődje részére.

A teljes cikkért kattintson ide!

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink