hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Költséges figyelemelterelés?

Dilemmák a depresszió szűrése körül

A depresszió a súlyos krónikus betegségekkel összemérhető életminőségbeli és anyagi következményei folytán olyan népegészségügyi problémává vált az Egyesült Királyságban, amelynek széles körű szűrését elengedhetetlennek tartják. Ennek hatékonysága azonban több tanulmány szerint is megkérdőjelezhető. A témáról a British Medical Journal-ban (2006;332;1027) közzétett brit érvek bemutatása után hazai szakértők véleményét is olvashatják.

A szűrés létjogosultságához első pillanatban kétség sem férhet Nagy-Britanniában, ahol a depresszió egyéves prevalenciája 8–12 százalékos, a költségek pedig elérik az évi 8 milliárd fontot. De tekintve, hogy Angliában és Walesben a szűrőprogramokat korábban valódi hatékonyságuk ismeretének hiányában, valamint megalapozott etikai és klinikai vonatkozásainak megállapítása nélkül végezték, felmerült a gyanú, hogy a depresszió ellen folytatott küzdelem veszteségei mellett eltörpül a szűrőprogramok haszna.
Keresztmetszeti vizsgálatok a lelki betegség átmeneti jellegét igazolták. Az ilyen esetekben pedig az irányelveknek megfelelően a beavatkozás előtt megfigyelés alatt kell tartani a beteget, mivel a tünetek sok esetben nem tartanak tovább 2–4 hétnél. A hangulatzavarok alapellátásban való előfordulási gyakoriságát ellensúlyozza az álpozitív esetek – a betegség változékony természetéből adódó – nagy száma. Érdemes-e ezek fényében a depresszió szűrését a teljes lakosság szintjén végezni?

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TISZAI-SZŰCS TAMÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés