hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Koleszterin-tartalmú ételek és kardiovaszkuláris kockázat

Bár a túl sok koleszterin fogyasztása kétségtelenül káros a szívre, koleszterin tartalmú ételeket mérsékelt mennyiségben nyugodtan fogyaszthatunk, közli az OTSZ Online.

Az American Heart Association (AHA) 2019. december 16-án megjelent tanulmányában azt mondja, hogy szívbarát táplálkozás, pl. a mediterrán vagy DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)-diéta mellett a koleszterinszintünk megfelelő értéken marad.

Az elfogyasztott táplálék koleszterintartalmának 42%-át a húsok, 25%-ban a tojás adják, a maradék koleszterin pedig a gabona termékekből és a teljes értékű tejtermékekből származik. A cikk szerzői 17 prospektív, megfigyeléses vizsgálat eredményei alapján azt látták, hogy a diétás koleszterin és a CVD-kockázat között nincs összefüggés. Ezután a tojásfogyasztásra összpontosítottak, hisz ebből származik a bevitt koleszterin egynegyede és egy nagyobb méretű tojás kb. 186 mg koleszterint tartalmaz. A tojásfogyasztás és az általános CVD-kockázat között nem volt összefüggés, persze az eredmények a CVD típusától függően változtak, pl. a több tojás fogyasztása 2-es típusú diabetesben növelte a stroke és a koronária-betegség, és férfiakban a szívelégtelenség kockázatát. Az elfogyasztott koleszterin és a CVD-kockázat összefüggését kutató beavatkozásos vizsgálatok eredményei ellentmondásosak voltak, és legtöbbször nem is adtak információt az elfogyasztott zsír típusáról, így igen nehéz elkülöníteni az étrendi koleszterin és a zsír egymástól független hatásait.

Viszont 55 randomizált, ellenőrzött beavatkozásos vizsgálat meta-analízisében igazolták, hogy az LDL koleszterin-szint a bevitt koleszterin dózisától függött. Carson doktornő és a munkatársai azt javasolják, hogy „csökkenteni kell a telített zsírok fogyasztását, mely emeli az LDL-koleszterin szintet és a CVD kockázatát, és az elfogyasztott kisebb mennyiségű zsír is egészséges, elsősorban növényi eredetű zsír legyen (mandula, dió, pekándió, avokádó), a saláta öntetekhez pedig inkább szója- vagy kukorica-olajat használjunk.” A tanácsadó testület az egészséges étrend követését javasolja, mint amilyen a mediterrán és a DASH diéta: ami elsősorban zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonatermékek, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, szárnyasok, hal, növényi olajok, magok fogyasztását jelenti, kevesebb só, vörös hús, finomított szénhidrát és hozzáadott cukor fogyasztása mellett.

Egyértelműen javasolható az US Department of Agriculture által kiadott, az egészséges táplálkozást hirdető és számos táplálkozási tanácsot adó „ChooseMyPlate” oldal használata.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink