hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Kódexek várólistán 4.

Modernizált büntetés-végrehajtás

Huszonöt év telt el azóta, hogy hatályba lépett a büntetések és az intézkedések végrehajtásáról szóló jogszabály. A formai és tartalmi szempontból egyaránt elavult törvényerejű rendelet ma már komoly alkotmányossági aggályokat vet föl. A szakemberek sokat várnak az új törvénytől, épp ezért a börtönügy reformja előkelő helyet vívott ki a várólistán.

Bár a bűnelkövetőkre továbbra is fogház, börtön vagy fegyház vár, a terjedelmes törvényjavaslatból az eddiginél modernebb felfogású büntetés-végrehajtás képe rajzolódik ki. Az Európa Tanács dokumentumai és az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlata alapján, a büntetés-végrehajtás területén is átértékelődik az állam és az állampolgár viszonya, ebből következően az állampolgári jogok terjedelme és azok garanciális védelme. Az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) előkészítésére létrejött kodifikációs bizottság állásfoglalása szerint a szabadságvesztés végrehajtásának rendjét továbbra is a Btk.-ban meghatározott végrehajtási fokozatokhoz igazodva kell szabályozni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BODNÁR LAJOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés