hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Kódexek várólistán 3.

Finisben a Btk. reformja

Az Igazságügyi Minisztériumban záró szakaszához érkezett az új Büntető Törvénykönyv (Btk.) előkészítése. Dr. Györgyi Kálmán miniszteri biztos irányításával modern, egységes elveken nyugvó jogi kódex készül. Az előzetes tervek szerint az Országgyűlés tavaszi ülésszakának végére a kormány benyújtja a törvényjavaslatot a parlamentnek.

A Büntető Törvénykönyv reformját a szakemberek régóta szorgalmazzák. Nem véletlenül: 1979-es hatályba lépése óta mintegy 1000 szakaszát módosították. A büntetőjogi rendelkezéseket 56 törvény, 3 törvényerejű rendelet változtatta meg, és 11 alkotmánybírósági határozat is kirostálta az elavult büntető jogszabályokat, megsemmisítve az inkriminált paragrafusokat. Ha ehhez hozzávesszük a büntetőpolitika kormányváltásokhoz kötődő ad hoc jellegű változásait (például, hogy az előző ciklusban az igazságügy-miniszter kötelezővé tette a bírók számára a szabadságvesztésnél a büntetési tétel „középmértékének” kiszabását, ám ezt a rendelkezést Bárándy Péter megszüntette), a drogfogyasztás szankcionálása körüli alkotmányos vargabetűket, valóban megérett az idő az új kódex megalkotására.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BODNÁR LAJOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés