hirdetés
hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Kódexek várólistán

Az átláthatóbb állam felé

Átláthatóbb államot, a közérdekű adatokhoz könnyebb hozzáférést ígér az elektronikus információszabadságról szóló törvényjavaslat. A tervezetet ugyan jóváhagyta a kormány, ám óvatosságra int, hogy érkezését korábban már több ízben beharangozták.

Napvilágra a közérdekű adatokkal! – hangzott az ígéretes mottó, amelynek jegyében lényegében már 2004-ben elindult az elektronikus információszabadságról szóló törvény koncepciójának vitája. A szabályozási elvek azonban a vártnál lassabban értek jogszabállyá, pedig az Alkotmánybíróság 2004-ben megsemmisített két, információszabadsággal kapcsolatos rendelkezést, és a testület felhívta az Országgyűlést, hogy szabályozási feladatának legkésőbb 2004. december 31-ig tegyen eleget. A szoros határidőt nem sikerült betartani, a koncepcióra csak január végén ütötte rá a jóváhagyó pecsétet a kabinet, mivel az állam átláthatósága és az adatvédelmi érdekek ütközése a szaktárcák között vitákhoz vezetett.A parlamenti tárgyalásra érett törvényjavaslat célja, hogy a közvélemény pontos és gyors tájékoztatása érdekében a közérdekű adatok meghatározott köre elektronikus úton bárki számára személyazonosítás és nehézkes adatigénylési eljárás nélkül elérhetővé váljék, és hogy a hatóságok, kormányhivatalok folyamatosan és díjmentesen tegyék közzé a szükséges adatokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BODNÁR LAJOS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés