hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Kockázatos vérnyomáscsökkentés

Metabolikus hatások az infarktus hátterében

A gyógyszerek kiváltotta vércukorszint-emelkedés növeli a szívinfarktus kockázatát – egy svéd tanulmány szerzői e munkahipotézist vizsgálták.

A vérnyomáscsökkentés a vércukorszint módosításán keresztül szignifikáns mértékben befolyásolja a szívinfarktus kialakulását. Svéd kutatók március végén közzé tett vizsgálatukban megerősítették: ötven- és hatvanéves kor között béta-blokkolóval és diuretikummal kezelt hipertóniásoknál a vércukorszint emelkedése az infarktus önálló kockázati tényezője.

A svéd tanulmány szerzői hipertónia miatt tartósan kezelt betegek adatainak (éhgyomri vércukorszint, vérnyomás és testtömegindex) 50 és 60 éves kor közötti változásából következtettek a szívinfarktus kialakulásának valószínűségére. Az átlagosan 17,4 éves követéssel zajlott prospektív vizsgálatba 1860 férfit vontak be. Közülük hatvanéves korukban 316-an részesültek antihipertenzív kezelésben béta-blokkolóval, tiazid típusú diuretikummal vagy e két gyógyszercsoport kombinációjával.

A kutatás a magasvérnyomás-betegségben szenvedők régóta ismert inzulinrezisztenciáján és hiperinzulinemiáján alapult. Mivel közismert, hogy a béta-blokkolók és a diuretikumok növelik az inzulinrezisztenciát, s ezzel a 2-es típusú diabetes kialakulásának kockázatát, logikusan vetődik fel a kérdés: mit jelentenek ezek a metabolikus változások a szívinfarktus kialakulása szempontjából? A szerzők munkahipotézise szerint az e gyógyszerek indukálta vércukorszint-emelkedés növeli a szívinfarktus kockázatát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Nagy Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés